Ereschepen en sp.a-boegbeeld Luc Deschamps overleden

Dankzij de inzet van milieuschepen Luc Deschamps werd Nazareth in 2017 Bloemengemeente.
Foto Statius Dankzij de inzet van milieuschepen Luc Deschamps werd Nazareth in 2017 Bloemengemeente.
Ereschepen en sp.a-boegbeeld Luc Deschamps is op zeventigjarige leeftijd overleden. De man sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid en in de nacht van vrijdag op zaterdag is hij thuis in zijn slaap overleden. “Het zal voor velen niet meer hetzelfde zijn in Nazareth en Eke”, zegt sp.a-voorzitter Tony De Groote. 

Nazareth is in rouw. Zaterdagochtend kwam het nieuws dat voormalig schepen Luc Deschamps plots was overleden hard aan bij vele inwoners, niet in het minst bij zijn partijgenoten van sp.a. “Het duurde enkele minuten voordat ik deze harde werkelijk kon aanvaarden”, zegt voorzitter Tony De Groote. “Ik had Luc twee dagen eerder nog gezien en zijn vrolijke glimlach deed zoals altijd wonderen. Hij straalde en niets deed vermoeden dat we hem weldra zouden moeten missen.” Ook schepen Peter Versnaeyen reageert aangeslagen: “Luc was mijn mentor en hij was voor velen in de partij een grote inspiratiebron. Dit is niet alleen een groot verlies voor onze partij, maar voor de ganse gemeente. Luc was een geëngageerde man die veel voor Nazareth heeft betekend.”

Luc Deschamps was de laatste legislatuur schepen van milieu, energie, duurzaamheid, Noord-Zuidbeleid, inspraak en participatie, kwaliteitsbeleid en administratieve vereenvoudiging. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 steunde hij de kartellijst sp.a-Groen nog als lijstduwer en in december gaf hij de fakkel door aan Peter Versnaeyen.

Pur sang

“Luc studeerde godsdienstwetenschappen en sociologie en werkte als leraar en later docent”, vertelt Tony De Groote. “Zijn ware roeping was echter het politieke gebeuren, noem hem gerust een politicus pur sang. In 1982 werd hij gemeenteraadslid en van bij de start toonde hij zich als een gewetensvol en krachtig vertegenwoordiger van zij die het moeilijk hebben. Dertig jaar lang deed hij samen met de andere sp.a-mandatarissen voorstellen  voor een progressiever en een meer toekomstgericht gemeentebeleid. Hij was enorm enthousiast toen hij in 2013 als schepen zijn visie kon realiseren. Om het met zijn eigen woorden te zeggen: ‘mijn droom wil invulling geven aan de basisopdracht van een gemeente, namelijk zorgen voor een duurzame toekomst. Ik vertaal dit graag in een sociaal, duurzaam en mooi Nazareth.’ Het was zijn grote zorg om de gemeente en de planeet leefbaar te houden voor het nageslacht. Als bestuurslid van de sp.a-fractie zat Luc vol ideeën. Die prachtige, lieve en schalkse man zal ook daar enorm worden gemist. Het is moeilijk te aanvaarden dat we het verder zonder zijn ideeën en kennis zullen moeten doen.”

Geliefd over partijgrenzen heen

Luc was geliefd over de partijgrenzen heen. Ook burgemeester Danny Claeys (CD&V) reageert aangeslagen. “Ik ben enorm verschoten van dit nieuws”, zegt Claeys. “Luc was een gedegen en gemotiveerde schepen, een sterke werkkracht en altijd goed geïnformeerd. Maar bovenal was hij een aangenaam persoon, iemand waarmee je kon praten. In de vorige legislatuur heeft hij mee zijn stempel gedrukt op het beleid. Ik denk maar aan het klimaatactieplan om tegen 2020 20 % minder CO2-uitstoot te hebben of het plaatsen van zonnepanelen op de daken van scholen en openbare gebouwen. Hij droeg al de titel van ereschepen, maar we waren nog aan het kijken naar een gepaste datum om hem te huldigen. Het is vreselijk dat we nu al afscheid moeten nemen van Luc.”

Luc laat een vrouw, drie kinderen en zeven kleinkinderen achter.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.