"Erin geluisd door politieman-baruitbater"

GANGBANGS BRENGEN EDDY LIPSTICK EN BAREIGENAAR VOOR RECHTER

De Ice Bar, nu de Erodance, op de Oudenaardseheerweg waar de gangbangs plaatshadden.
Foto JVK De Ice Bar, nu de Erodance, op de Oudenaardseheerweg waar de gangbangs plaatshadden.
"Deze zaak is een uitloper van een oorlog onder baruitbaters in het Gentse", stelde de advocate van Eddy Lipstick gisteren in de rechtbank. Vlaanderens bekendste pornoproducent moest zich verantwoorden omdat hij meisjes zou geleverd hebben aan een kompaan die in zijn bar in Nazareth gangbangs organiseerde. "We zijn erin geluisd door een politieman die een bar uitbaatte in Gentbrugge", verdedigde hij zich.

Het dossier tegen Edward G. (66), alias Eddy Lipstick, en zijn twee kompanen Martin V. (40) en Pierre D.B. (49), had eigenlijk nooit voor de rechtbank moeten komen. Daar waren alle partijen, zowel de verdediging als het parket, het over eens. "Het onderzoek is gestart in 2010 met een anonieme klacht waarin gezegd werd dat Martin V. zich schuldig maakte aan prostitutie onder dwang. Die dwang hebben we nooit kunnen bewijzen. Het gaat dus om gewone prostitutie en dat is geen prioriteit voor het parket", gaf procureur Delbeke toe. Omdat er een gerechtelijk onderzoek was geopend, was het echter aan de raadkamer om te beslissen of er een proces moest komen en die vond dat er genoeg redenen waren om het trio te vervolgen.


"Ze hebben alle drie samengewerkt om gangbangs te organiseren in de Ice Bar in Nazareth, die uitgebaat werd door Martin V. Eddy Lipstick zorgde ervoor dat er dames naar die thema-avonden kwamen en maakte ook reclame. Pierre D.B. deelde dan weer in de winst", aldus de procureur. Hij vroeg een 'passende bestraffing', wat concreet neerkomt op minstens een jaar cel.


"Dit dossier is een uitloper van een oorlog onder baruitbaters in het Gentse", vond Natalie Aernoudts, de advocate van Eddy Lipstick. "De uitbater van de Toy Club in Gentbrugge, die nota bene een politieman was, had een dispuut met Martin V. Om V. uit te schakelen, bezorgde hij de politie anonieme informatie waarin V. beschuldigd werd van gedwongen prostitutie. Eddy Lipstick is amper één keer ondervraagd geweest in dit dossier. Nu moet hij voor de rechtbank verschijnen op basis van een onderzoek waar de onderzoekers zelf boter op het hoofd hebben", pleitte ze.

Dj

Volgens de verdediging zaten de speurders zelf tot over hun oren in het prostitutiemilieu. "Speurders V. en D. kwamen geregeld bij mijn cliënt over de vloer", pleitte Joris Van Cauter voor Martin V. "Er werd zelfs een vrijgezellenavond georganiseerd, ze gingen er al eens in bad en ze huurden zelfs de limousine van mijn cliënt. Zelfs de dj van de zaak was een politieman", klonk het. Van Cauter stoorde zich aan de 'hypocrisie' in het dossier. "Mijn cliënt betaalt belastingen, heeft een vergunning voor zijn bar, schrijft zijn meisjes in en betaalt sociale lasten. Wat kan hij nog meer doen?", klonk het.

Verveeld

Ook de rechtbank zelf zat duidelijk verveeld met het dossier. "Wij zijn al met zes rechters te weinig en dan moeten we ook nog eens oordelen over dossiers die eigenlijk nooit vervolgd hadden moeten worden. Zo gaat het ook niet vooruit", sakkerde voorzitter Anthony Van Mol. Over enkele weken doet hij uitspraak.