"Alleen ketting mee, ander goud vorige keer al weg"

AFGELOPEN WEEKEND ZESTIEN INBRAKEN IN GENTSE RAND

Ook de logeerkamer is overhoop gehaald.
JEW Ook de logeerkamer is overhoop gehaald.
In de Gentse rand werden afgelopen weekend zestien inbraken gepleegd. Zo sloegen inbrekers maar liefst negen keer toe in Oosterzele, vier maal in Nazareth, twee maal in De Pinte en een keer in Sint-Martens-Latem. Telkens waren de daders uit op juwelen of geld.

Vooral de Oosterzeelse deelgemeente Landskouter kreeg het zwaar te verduren. In de dorpskern sloegen de daders vijf keer toe. Het gepensioneerde koppel Robert en Gaby uit Stuivenberg schrok zich rot bij de thuiskomst van een avondje uit. "We waren zondag rond 16 uur bij ons thuis vertrokken om paling in 't groen te gaan eten", zegt Robert. Wij waren rond 20 uur weer thuis, maar waarschijnlijk hebben de dieven een half uur eerder toegeslagen. Via onze tuin zijn ze tot aan onze achterdeur geraakt, die ze met een koevoet geforceerd hebben. Nochtans hebben we onze twee deuren na een vorige inbraak al verstevigd met extra sloten. Onze slaapkamer en nog een logeerkamer waren helemaal overhoop gehaald. Uiteindelijk hebben ze een gouden halsketting meegenomen. Al het ander goudwerk was al weg na de vorige inbraak."

Robert toont waar de daders zijn achterdeur forceerden met een koevoet.
JEW Robert toont waar de daders zijn achterdeur forceerden met een koevoet.

Raam of deur

In Stuivenberg geraakten de dieven in een andere woning net niet binnen. In de nabijgelegen Rooberg sloegen de daders ook twee maal toe, in de Bakkerstraat eenmaal. Voorts werden ook een woning in de Voordries, twee huizen op de Lindenlaan en een op de Oudenaardsesteenweg geviseerd. "Op heel wat plaatsen gingen de dieven op dezelfde manier te werk: ze forceerden een raam of deur op de gelijkvloerse verdieping. Waar ze binnen geraakten, waren ze uit op geld of juwelen", duidt politiewoordvoerder Tim Daeze.

Pas verbouwd

Ook de politiezone Schelde-Leie kreeg het vrijdag zwaar te verduren met maar liefst zeven inbraken of pogingen. Zo sloegen ze onder meer toe op de Oudenaardseheerweg en in de Steinstraat, waar ze juwelen konden buitmaken. "Bij ons hebben de dieven een juwelendoosje gestolen. Daarvoor hebben ze eerst het gelaagd glas van een zijdeur stukgeslagen en alle lades opengetrokken. Het is erg jammer, want na een jaar verbouwen wonen we nog maar twee weken weer in ons huis. We hebben er toch twee dagen niet goed van geslapen."


Er werd ook een sportzak gestolen uit een woning in Klein Nazareth in De Pinte. De politie vond die zak terug in de Deurlestraat nadat een alerte buurtbewoner een verdachte had gezien. In de Eikeldreef in Sint-Martens-Latem moesten de dieven afdruipen toen het alarm afging, maar de slachtoffers zitten wel met een ingegooid raam. In de Nazarethstraat in De Pinte werd een raam geforceerd, maar is de buit onbekend terwijl er niks meegenomen werd na een inbraak in de Merelstraat in Nazareth.


Op Facebook leeft bij veel burgers het gevoel dat de regio kampt met een grote inbrakenplaag. Nochtans spreken de cijfers dat tegen.

Goed jaar

Dit jaar telde de politie 195 inbraken, met nog een maand te gaan. Dat zijn er voorlopig 46 minder dan in 2016 en veertien minder dan in 2015. De voorbije donkere maanden (januari, februari, oktober, en november) stelde de politie 94 feiten vast. Vorig jaar waren dat er 150 en in 2015 98.


"We zitten nog altijd onder het eindtotaal van 2015, toen we historisch laag scoorden op vlak van inbraken", zegt politiewoordvoerster Katie Lefever. "Zelfs de maandcijfers in de donkere maanden zijn beter dan de voorgaande jaren. We patrouilleren en controleren extra."