Na bos- en zeeklas is er nu ook talentenklas

EERSTE TALENTENCENTRUM VAN VLAANDEREN IS OFFICIEEL GEOPEND

Vanaf dit jaar kunnen leerlingen niet alleen meer op bos- en zeeklassen, maar ook op talentenklas in het gloednieuwe Talentencentrum van de provincie Antwerpen. Dat is gisteren officieel geopend, maar de agenda voor dit jaar is al helemaal volgeboekt. 1.000 leerlingen gaan er de komende weken aan de slag met circusspullen en elektromotoren.

Scholen proberen steeds meer op creatieve manieren leerlingen aan te zetten tot het ontdekken van hun talenten. Omdat heel wat scholen niet altijd over voldoende middelen beschikken om alle mogelijkheden aan te bieden, investeerde de provincie in een Talentencentrum. Dat is een onderdeel van het provinciaal vormingscentrum waar kinderen allerlei nieuwe dingen kunnen ontdekken: van originele muziekinstrumenten tot ongekende technologieën. Concreet biedt het Talentencentrum meerdaagse talentenklassen aan die scholen kunnen boeken. De doelgroep zijn vooral kinderen van de tweede en derde graad basisonderwijs en leerlingen uit de eerste graad middelbaar. "Hier leren ze op basis van hun interesses uitzoeken waar ze goed in zijn", vertelt Bart Van Hecke van de provincie. "Kinderen zijn bijvoorbeeld goed in muziek, maar weten dat niet omdat er op school niet rond muziek gewerkt wordt. Dan kunnen ze dat hier met een aantal basisinstrumenten ontdekken."

Circusspullen

De provincie investeerde in de infrastructuur en het programma. Zo is er een professionele opnamestudio waar kinderen meer over beeld en geluid leren. Er is een nieuw technieklokaal waar ze kunnen knutselen met elektromotoren en dergelijke. Er zijn ook muziekinstrumenten of circusspullen om nieuwe bewegingen aan te leren. In elke klas zullen de praktische lessen ook gekoppeld worden aan theorie. Zo krijgen leerlingen techniek bijvoorbeeld ook de wetenschappelijke basis achter hun knutselwerkjes te zien.

Proefdraaien

En de talentenklassen werken goed, zo blijkt. Voor dit schooljaar is het talentencentrum al volzet. Verspreid over een 18-tal weken staan er zo'n 1.000 leerlingen van 20 verschillende scholen ingepland voor een 3 of 5-daagse talentklas. Tot 2019 zijn er al inschrijvingen. "We hebben vorig jaar al proefgedraaid en die scholen hebben dit jaar allemaal opnieuw gereserveerd. Daarom hebben we dit project verder uitgebouwd tot een volwaardig Talentencentrum zodat in de toekomst nog meer scholen zich kunnen inschrijven", klinkt het.

Behalve leerlingen worden ook leerkrachten in het Talentencentrum geïnformeerd over manieren om hun leerlingen te motiveren. Zo is er op woensdag 19 april 2017 een Talentennetwerkdag voor scholen. "We willen leerkrachten en schoolteams ondersteunen om dit ook in de praktijk op school te brengen. Tijdens de netwerkdag mogen deelnemers een theoretisch kader verwachten, getuigenissen uit de praktijk en uitleg over het delen van werkmateriaal", besluit gedeputeerde Inga Verhaert.

Wie graag meer informatie heeft, www.talentencentrum.be.

In het nieuwe technieklokaal kun je knutselen met elektromotoren.
Laenen In het nieuwe technieklokaal kun je knutselen met elektromotoren.
Gedeputeerde Inga Verhaert knipt het lintje door.
Laenen Gedeputeerde Inga Verhaert knipt het lintje door.