N-VA buitenspel gezet bij stemming over islamitisch begraafperk

Dankzij een wisselmeerderheid van vld-groen-m+, CD&V en oppositiepartij sp.a kunnen moslims binnenkort worden begraven op de stedelijke begraafplaats van Mechelen. Coalitiepartner N-VA werd buitenspel gezet.

De discussie over het mogelijk maken van begravingen volgens de islamitische ritus gaat al bijna tien jaar mee. Te lang, vindt Farid Bennasser (sp.a), die de gemeenteraad gisteravond om een principieel akkoord vroeg voor de inrichting van naar het Oosten gerichte graven op de begraafplaats. "Begin oktober zou de werkgroep bijeen komen, maar als u dit nu al ter stemming wil voorleggen, het weze u gegund", antwoordde schepen Marc Hendrickx (N-VA), in de veronderstelling dat het punt zou worden weggestemd.

In de prullenmand

Dat was buiten een amendement van Alexander Vandersmissen (vld-groen-m+) en Martine De Raedemaeker (CD&V) gerekend. "We hadden gehoopt dat de werkgroep op een serene manier zou kunnen afronden, maar sp.a gooit alle geleverde werk vlak voor de eindmeet in de prullenmand", duidt Vandersmissen. Volgens het amendement worden naar het oosten gerichte begraafplekken aangelegd op de stedelijke begraafplaats. Voor deze plekken wordt gewerkt met een betalende 30-jarige concessie. Er komt ook een ossuarium. "Deze plekken zijn voor elke Mechelaar toegankelijk ongeacht zijn of haar achtergrond zoals ook wettelijk is bepaald", benadrukt Vandersmissen. Het amendement werd tegen de zin van coalitiepartner N-VA goedgekeurd. "Voor ons is iedereen in de dood gelijk. We willen de publieke ruimte neutraal inrichten. Een perceel volgens religie past daar niet in. We vrezen ook voor het kostenplaatje in budgettair moeilijke tijden", aldus fractieleider Kerstin Hopf. Ook Vlaams Belang stemde tegen. (WVK)