Zwarte lijst voor wie niet op de afspraak is

VASTGOEDMAKELAAR IS VERGEEFS WACHTEN OP HUURDERS BEU

Vastgoedmakelaar Habicom, met hoofdkantoor in Mortsel, werkt met een zwarte lijst voor kandidaat-huurders die niet opduiken bij gemaakte afspraken. "Wie twee maal niet naar een afspraak komt, zetten we op onze interne lijst", geeft zaakvoerder Naranjo Decamps aan. Volgens de makelaar halen dergelijke klanten de huurmarkt zelfs onderuit.

Naranjo Decamps van Habicom, dat vooral in de Antwerpse zuidrand actief is, is het beu dat hij of zijn medewerkers aan panden moeten staan wachten op kandidaat-huurders die niet komen opdagen zonder dat ze iets laten weten of de afspraak op voorhand annuleren. "Het is frustrerend. 30 tot 40 procent van de mensen verschijnt niet op de afspraak ondanks dat die bevestigd werd. We hebben alles geprobeerd. We bellen zelfs één uur op voorhand om de persoon nog eens te herinneren aan de afspraak. Zelfs dan zijn we niet zeker dat hij of zij komt", doet Naranjo het verhaal.


Zo ontstond het idee om met een zwarte lijst te gaan werken. "We geven de kandidaat-huurders nog een extra kans. Enkel wie twee maal niet komt opdagen, komt op deze interne lijst te staan, eventueel tot de betrokkene een verklaring komt geven. Maar ik denk niet dat dergelijke personen dit ooit zullen komen doen."

Geen onderscheid

Decamps gaat niet over één nacht ijs. "Ik heb me wel eerst goed geïnformeerd bij mijn huisjurist en ons beroepsinstituut. Die zeiden dat er geen probleem is, zolang we de lijst niet naar buiten toe communiceren en we geen onderscheid maken in afkomst, godsdienst en dergelijke."


Naranjo hoopt dat zijn lijst navolging krijgt bij zijn collega's. "Niet opdagen, is echt een probleem aan het worden binnen onze sector. Ik hoop dat andere makelaren er een gevolg aan geven en dit ook toepassen. Het is mijn betrachting om tot een mentaliteitswijziging te komen bij de kandidaat-huurders. Het liefst zie ik een nationale zwarte lijst ontstaan. Onlangs had mijn collega tien afspraken waarbij niemand is gekomen."


Volgens de vastgoedmakelaar zijn kandidaat-huurders die niet komen opdagen een slechte zaak voor de hele huurmarkt. "Ze verzieken inderdaad de huurmarkt. Verhuurders worden heel wantrouwig. Ze redeneren dat wie al niet naar een gemaakte afspraak kan komen, ook niet correct zijn huurgeld zal betalen. Dat is dus niet goed voor het vertrouwen", besluit makelaar Naranjo Decamps.