Vader van Ingrid Pira postuum ereburger benoemd in gemeente Kampenhout

Wijlen Marcel Pira.
Foto Ponsaerts Wijlen Marcel Pira.
In Kampenhout is dichter Marcel Pira postuum tot ereburger benoemd. Tegelijk is in aanwezigheid van zijn familie aan de kerk van Relst een monument ter zijner nagedachtenis onthuld en is een deel van zijn as uitgestrooid. Marcel Pira, de vader van de Mortselse ex-burgemeester Ingrid, is op 7 september op 88-jarige leeftijd overleden.

De woordkunstenaar, die in totaal meer dan 4.800 gedichten schreef en zich zo tot een bekend dichter ontpopte, werd in 1929 in Elsene geboren, maar groeide op in het Kampenhoutse gehucht Relst, waar hij 34 jaar aan de Aarschotsebaan woonde. Vanaf zijn vijftiende schreef hij er gedichten, onder meer over de lokale witloofteelt.


In aanwezigheid van weduwe Lea en Pira's drie dochters, onder wie ook Thuis-actrice Ann, onthulde de gemeente als herdenkingsmonument een authentiek 'witloofstoveke', met daarop toepasselijk een passage van Pira's 'Het Witloofdorp'.


Na zijn huwelijk vestigde de dichter zich halfweg de jaren 60 met zijn gezin in Mortsel. Marcel Pira is tijdens zijn leven gelauwerd met verscheidene literatuurprijzen. (SPK)