Site De Perenpit wordt omgevormd tot woonproject, Groen hekelt gebrek aan participatie

Maquette van de toekomstige site van De Perenpit.
rv Maquette van de toekomstige site van De Perenpit.
Het is definitief duidelijk wat er met de site van de voormalige kleuterschool De Perenpit gaat gebeuren. Het stadsbestuur gaat voor een stadsinbreiding met een cohousingproject en 26 woningen. Een derde van de site zal dienst doen als buurtpark. Oppositiepartij Groen had gehoopt op meer gemeenschappelijke ruimte en hekelt dat het stadsbestuur niet naar de wensen van de buurtbewoners luisterde.

Sinds de verhuis van de kleuters naar de nieuwe Parkschool in 2017 staat de site tussen de Eduard Arsenstraat en de Van Peborghlei in Mortsel leeg. Aan die leegstand komt binnenkort een einde. De huidige ommuurde en volledig verharde schoolterreinen gaan tegen de grond en zullen plaats maken voor een buurtpark met 26 nieuwe wooneenheden en een cohousingproject. Fietsers en voetgangers vinden een doorsteek door de bouwblok. Het ontwerp werd deze week goedgekeurd op de gemeenteraad.

Participatie heeft nog maar eens de smalste invulling gekregen, een gemiste kans voor Mortsel. We hebben zelf een bevraging gedaan bij buurtbewoners. De resultaten daarvan heeft het bestuur netjes van tafel geveegd zonder er een blik naar te gunnen

Gemeenteraadslid Nadia Saouti (Groen)

“Joker”

“Er komt een appartementsgebouw met loggia’s en een arcade, verder zijn er vier rijwoningen en starterswoningen die het plein flankeren”, zegt Koen Dehaen (N-VA), schepen voor Stadsprojecten. “De joker van het project is een cohousinggebouw met collectieve ruimtes en op de begane grond een gedeelde collectieve tuin. Onder de gebouwen komt een ondergrondse parking voor de nieuwe bewoners. Bovengronds zal er genoeg parkeergelegenheid zijn voor fietsen. De robuuste gebouwen zorgen samen een uitgekiende technische uitrusting voor een hoge duurzaamheid.”

Buurtbewoners protesteerden eerder al tegen de plannen van De Perenpit en tegen het gebrek aan participatie.
Benoit De Freine Buurtbewoners protesteerden eerder al tegen de plannen van De Perenpit en tegen het gebrek aan participatie.

Tegenstand

Er werd eerder al geprotesteerd door oppositie en buurtbewoners tegen de plannen van het nieuwe bouwproject. PVDA wilde een wijkgezondheidscentrum op de site en de buurtbewoners, leden van Groen wilden meer gemeenschappelijke ruimte voor buurtactiviteiten. Beide partijen vinden dat de stad te weinig rekening hield met de wensen van de buurt.

“Er is nu een gemeenschapsruimte van dertig vierkante meter, in de vorm van een taartpunt dan nog, op zo’n oppervlakte kan je met de buurtbewoners weinig of niks organiseren”, zucht Nadia Saouti, gemeenteraadslid voor Groen. “Ook werd het definitief ontwerp al ter goedkeuring voorgelegd voor de tweede bewonersvergadering had plaatsgevonden, die nochtans in het bestek werd vastgelegd. Participatie heeft nog maar eens de smalste invulling gekregen, een gemiste kans voor Mortsel. We hebben zelf een bevraging gedaan van welke mogelijkheden de buurtbewoners in de site zagen. De resultaten daarvan heeft het bestuur netjes van tafel geveegd zonder er een blik naar te gunnen.”

Groen feliciteert wel het architectenteam achter het woonproject. “We zien een hedendaags project waarbij nieuw, openbaar groen wordt gecreëerd. Dat kunnen we enkel maar aanmoedigen.”

Woensdag volgt er een buurtvergadering waarbij het stadsbestuur de plannen verder zal toelichten om 20.00 uur in zaal ’t Parkske.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.