Lobbeskoek zet carnavalsfeest in

VERGETEN GEBAKJE GEHERLANCEERD NAAR AANLEIDING VAN STOET ZATERDAG

De Lobbeskoek werd gisteren samen met het beulingtaartje en het Dieu'ke voorgesteld.
De Lobbeskoek werd gisteren samen met het beulingtaartje en het Dieu'ke voorgesteld.
Het carnavalsweekend van Mortsel staat voor de deur en met de herlancering van de Lobbeskoek is er dit jaar iets nieuws te ontdekken. De vergeten carnavalskoek werd weer bereid in een samenwerking met Unizo Mortsel, de stad en burgerinitiatief 'Mortsel weer (h)eerlijk thuis'. "Ik ga de Mortselse bakkers overtuigen om volgend jaar allemaal de Lobbeskoek te laten maken", vertelt Marc Drexeler, peter van de Lobbeskoek.

Dit jaar is de Lobbeskoek enkel nog tot eind april te verkrijgen bij bakkerij Raphaël in Mortsel en Deurne. Bakker Raphaël Vekemans maakte de koek in samenwerking met Albert Van Wassenhove en Marc Drexeler. "De Lobbeskoek is ontstaan uit de periode dat de voormalige carnavalsvereniging Lobbes het carnaval nog in Mortsel organiseerde. Mijn vader, die zelf prins carnaval is geweest in 1978, kwam op het idee om iets speciaal te ontwikkelen en dat werd de Lobbeskoek. Het was een koek van bladerdeeg in de vorm van een carnavalshoedje gevuld met frangipane en abrikoos. Het lag in de bakkerij vanaf één maand voor de carnavalsstoet tot één maand erna", vertelt Marc.


Maar net als Lobbes in 1994 verdween ook de gelijknamige koek. "Op sociale media las ik dat veel mensen zich de Lobbeskoek nog herinnerden. Ze vroegen zich af of die niet kon terugkomen. Ik ben beginnen zoeken naar personen die me konden helpen en ik kwam uit bij 'Mortsel weer (h)eerlijk thuis' van Dirk Brentjens en Raphaël. De koek brengt een nieuwe belevenis naar de stad en hopelijk is die volgend jaar rond deze periode bij alle Mortselse bakkers verkrijgbaar."

Els De Schepper zal zondag vanop een praalwagen zingen.
Steven Richardson Els De Schepper zal zondag vanop een praalwagen zingen.

Vleespastei

'Mortsel weer (h)eerlijk thuis' bracht de laatste jaren verschillende Mortselse streekproducten op de markt in samenwerking met de lokale middenstand. Naast de Lobbeskoek stelden bakker Raphaël Vekemans en slager Jan Beyens gisteren ook het vleespasteitje 'Dieu'ke' en een hartig taartje met beuling en appel voor.


Maar de meeste aandacht was voor de vergeten Lobbeskoek die voor het eerst werd geproefd door Kevin van Asch, voorzitter van de huidige Mortselse carnavalsvereniging Karnamor. "We hebben zeker respect voor de geschiedenis van Mortsel en zijn lekkernijen. Ondertussen bestaat Karnamor 23 jaar en dat is langer dan Lobbes ooit heeft bestaan. Daarom gaan wij met deze partners overleggen om volgend jaar ook een product van Karnamor op de markt te brengen", geeft Kevin aan.


Met veel deugd blikt hij ook vooruit naar het driedaags carnavalsweekend dat morgen begint. "We zullen opnieuw de grootste stoet van de provincie zijn met meer dan vijftig wagens en groepen uit Aalst, Nederland en Duitsland", beschrijft Kevin.


Morgen gaat de seniorennamiddag door in Hangar 68 en wordt de sleutel van het stadhuis overhandigd aan prins carnaval John I. Zaterdag vertrekt om 14 uur de stoet vanaf de Neerhoevelaan voor een ronde langs Mortsel-dorp en het Stadsplein. Om 16.30 uur zorgt Els De Schepper voor een extra blikvanger. Van op een aangepaste praalwagen zal ze voor de hoofdtribune op het Stadsplein haar liedje 'Kom uit de kast' zingen. Op zondag staat het kindercarnavalbal gepland.