Kinesist randt psychiatrische patiënten aan: "Massages duurden soms drie uur"

KINESIST (41) KRIJGT 6 MAANDEN CEL VOOR AANRANDING

De beklaagde, kinesist W.V.H.
RV De beklaagde, kinesist W.V.H.
Een kinesist uit Mortsel is zwaar zijn boekje te buiten gegaan. Tijdens massages kuste en bepotelde W.V.H. (41) twee patiënten van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Amedeus. De beklaagde, die op staande voet werd ontslagen, kreeg zes maanden cel, met uitstel.

W.V.H. is een zelfstandige kinesist die deeltijds aan de slag was in het psychiatrische ziekenhuis Sint-Amedeus in Mortsel. Over zijn 'losse handjes' deden in de instelling allerlei geruchten de ronde, maar harde bewijzen waren nooit gevonden. Tot twee vrouwelijke patiënten in december 2016 met zware beschuldigingen naar de directie stapten.


Een 28-jarige vrouw uit Antwerpen, die omwille van seksueel misbruik in de psychiatrie was beland, schetste in haar verklaring hoe kinesist V.H. te werk was gegaan. "Zijn massages duurden heel lang, soms zelfs tot drie uur", vertelde de vrouw. "De sessies werden langzamerhand ook erotischer. Hij kwam dichtbij, masseerde mijn oren en wreef over mijn mond en lippen. Hij kuste me ook verscheidene keren op de wang en op de mond."

Strelingen

Het tweede slachtoffer, een 31-jarige vrouw uit Mechelen, kwam met een gelijkaardig verhaal op de proppen. "Zijn laatste behandeling duurde meer dan twee uur", zei ze. "Hij streelde mijn armen en benen en kwam met zijn lichaam heel dichtbij. Hij raakte ook mijn gezicht en lippen aan, daarna begon hij me te kussen."

Aan de deur gezet

Na de klachten is V.H. in Sint-Amedeus de deur gewezen. "De samenwerking met de kinesist is onmiddellijk stopgezet", bevestigt adjunct-directeur Johan Deforche. "We hebben eventuele andere slachtoffers de kans geboden om met hun verhaal naar buiten te komen. Klaarblijkelijk is het bij twee gevallen gebleven."

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft W.V.H. schuldig bevonden aan de aanranding van de eerbaarheid van twee slachtoffers. Hij is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel. De twee slachtoffers krijgen allebei een voorlopige schadevergoeding van 500 euro. Een deskundige zal de schade verder begroten.

Niet geschorst
Zelf minimaliseerde W.V.H. de aantijgingen sterk: "Grensoverschrijdend gedrag? Het ging er wat zachter aan toe dan normaal, dat wel", vond hij. Advocaat Jan De Man, die de opschorting had gepleit, ging zich met zijn cliënt beraden over een eventueel hoger beroep. "Het vonnis is redelijk summier gemotiveerd", zei De Man. "Het is teleurstellend dat de rechtbank op vele van onze argumenten niet heeft geantwoord."

In Sint-Amedeus is V.H. dan wel ontslagen, hij is niet geschorst en hij kan zijn job als zelfstandige kinesist in principe nog blijven uitoefenen. "En dát is de grootste bezorgdheid van mijn cliënte, ze wil absoluut vermijden dat er nog slachtoffers vallen", zegt Erica Caluwaerts, de advocate van het slachtoffer uit Mechelen.