Fiets gestolen? Haal maand lang leenfiets

De stad Mortsel gaat leenfietsen aanbieden aan inwoners die het slachtoffer werden van een fietsdiefstal. "Veel mensen hebben de dag na de diefstal meteen weer een fiets nodig. Die zullen wij dan aanbieden via het Fietspunt", vertelt Steve D'Hulster (sp.a), schepen voor Fietsbeleid.

Fietsdiefstallen zijn al een tijdje een groot probleem in de politiezone MINOS. Zo werd er reeds een lokfiets ingeschakeld om dieven op te sporen. "Maar vorig jaar werden in Mortsel 197 fietsdiefstallen aangegeven bij de politie. Het zullen er zeker meer zijn want niet iedereen geeft een dergelijke diefstal aan", zegt D'Hulster.


Vanaf 21 maart, het begin van de lente en het fietsseizoen, zullen er in het Fietspunt op het Stadsplein fietsen klaar staan slachtoffers van gestolen fiets verder te helpen. "Bewoners kunnen met hun proces-verbaal naar het Stadsplein trekken om een fiets gratis te lenen. Voorlopig beginnen we met een maand. We zullen later evalueren of dit een goede termijn is. Met deze maatregel kunnen mensen meteen verder met fietsen en hoeven ze niet direct een nieuwe fiets te kopen, wat toch ook veel geld kost. In het beste geval wordt in die periode hun fiets teruggevonden."


D'Hulster maant de Mortselaren wel aan om steeds aangifte te doen. "Op die manier kunnen we de diefstallen in kaart brengen en iets ondernemen op probleemzones."


De Mortselse schepen haalde het idee bij zijn partijgenoot en Antwerps gemeenteraadslid Toon Wassenberg. "Hij probeert dit al langer door te voeren in Antwerpen maar het gaat er niet vooruit of men is niet geïnteresseerd. Ik vond dit voorstel te mooi om te laten liggen waardoor we onze grote broer voor zijn", besluit D'Hulster.


(FSL)