Festival zet groen lint in de kijker

PARADE MET THEATER, MUZIEK EN POËZIE LANGS 'DEN BERM'

Organisatoren Bart Pluym, Christoffel Buyst en Geert Lemahieu.
Foto Klaas De Scheirder Organisatoren Bart Pluym, Christoffel Buyst en Geert Lemahieu.
Tijdens het festival 'Gebermte' kunnenbezoekers vandaag en morgen een kunstparade ontdekken van 1,8 kilometer lang. De locatie is het groene lint dat langs de R11 door Mortsel snijdt, beter bekend als 'den berm'.

De berm wordt voornamelijk gebruikt door wandelaars, maar volgens de organisatie van 'Gebermte' is er nog veel meer potentieel. "Wie van de rotonde van Wommelgem over Mortsel naar de aansluiting van de E19 rijdt, merkt dit natuurgebied wel met één oog op. Maar weinig mensen zijn er zich van bewust hoe breed en hoe mooi het hier is. Onder andere met het festival willen we onderzoeken hoe we het meer kunnen gebruiken als publieke ruimte om te verbinden en te ontmoeten."

R11bis

De berm heeft ook lang een transportfunctie gehad. "Je moet je voorstellen dat hier tot begin de jaren zeventig nog treinen over reden. Nadien heeft de natuur deze ruimte weer overgenomen", voegt Geert Lemahieu van 'Gebermte' er aan toe. Voor het dichtersspoor maakte hij een dichterskerkhof met een verwijzing naar dichters die een link met Mortsel hadden. Het idee voor 'Gebermte' werd in de zomer van 2016 concreet. "Naar aanleiding van de R11 bis, die toch een bedreiging vormt voor de berm, wilden we iets gaan doen om de berm te belichten. Het moest iets tijdelijks en kleinschaligs zijn maar we wilden het potentieel voorstellen aan de inwoners van Mortsel, en ook aan mensen van buiten onze stad", zegt Bart.

Veertig vrijwilligers

Ondanks het feit dat men 'Gebermte' kleinschalig ziet, zijn er veel mensen op de kar gesprongen. "Een veertigtal vrijwilligers komen helpen dit weekend en dan hebben we nog eens vijftig dichters, beeldende kunstenaars, muzikanten, en vertellers die voor de animatie zorgen."

Vervolg?

Het gratis evenement strekt zich nu uit van aan de Jozef Hermanslei tot aan Klein Zwitserland. Vandaag opent het festival om 13.30 uur en morgen om 13 uur. Tijdens hun tocht over de berm ontdekken de deelnemers onder andere Poppentheater Het Sleutelgat, een dichtersspoor, muziek van Alborea, wandeling met Natuurpunt, djembés van de Academie voor Muziek, Woord en Dans, theater Walpurgis en Female rock van Nina Finse.


"'Gebermte' mag in de toekomst zeker een vervolg krijgen. Maar dat kan dan in een heel ander opzet doorgaan. De mogelijkheden zijn zo divers op deze groene gordel", besluit Bart.