De Ideale Woning krabbelt terug na buurtprotest: iconische rode beuk en andere bomen sneuvelen mogelijk toch niet voor bouw sociale woningen

De iconische rode beuk aan het Lepelhof in Mortsel.
Benoit De Freine De iconische rode beuk aan het Lepelhof in Mortsel.
Het ziet er naar uit dat de buurtbewoners een slag hebben thuis gehaald in de strijd voor het behoud van de grote rode beuk aan het Lepelhof. De Ideale Woning plant 22 nieuwe appartementen op de site waardoor de rode beuk drastisch gesnoeid zou worden. Ook andere bomen in de site dreigden te verdwijnen maar de sociale huisvestingsmaatschappij lijkt nu de bezorgde buren tegemoet te komen.

Het voormalige parochiecentrum aan de Sint-Benedictuskerk in Mortsel maakt binnenkort plaats voor 22 nieuwe sociale woningen van huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning. Er zullen tot drie personen kunnen wonen in de nieuwe appartementen. Ook is er plaats voor een nieuw gemeenschapscentrum met polyvalente ruimtes. Voor de bouw van die nieuwe woningen zou de grote rode beuk aan het Lepelhof, een icoon voor de buurt, drastisch gesnoeid moeten worden. Bovendien raakte vorige week bekend dat aan de linkerzijde van het centrum nog eens zestien extra bomen zouden moeten verdwijnen voor het woonproject. Dat buurtbewoners zich fel verzetten tegen die originele plannen van De Ideale Woning en het stadsbestuur, is flauw uitgedrukt.

Constructief gesprek

“Twee jaar lang al voer ik strijd om aan te tonen dat de opgelegde beschermende maatregelen voor de bomen onuitvoerbaar zijn”, zegt Harry Herkes, die spreekt voor de bezorgde buurtbewoners. “Na overleg met onze advocaat hebben we eind vorige week eindelijk inzage gekregen in de werfplannen bij de dienst ruimtelijke ordening. Na veel protest werd ik ook uitgenodigd door de directeur van De Ideale Woning voor een constructief gesprek. Bij nader inzicht beloofde hij alles in zijn werk te stellen om de bouwplannen dan toch aan te passen in functie van de rode beuk.”

De boodschap van de bezorgde buurtbewoners is duidelijk.
Benoit De Freine De boodschap van de bezorgde buurtbewoners is duidelijk.

“Na overleg met de projectverantwoordelijke lijkt het dus toch mogelijk om met de sloop van het gebouw te starten zonder de beuk te moeten snoeien”, zegt Gery Eyckmans, directeur van De Ideale Woning. “De afbraakwerken kunnen wel zoals gepland volgende week al starten. We snoeien de rode beuk voorlopig niet, we nemen wel maatregelen om de boom zoals hij nu is te beschermen tegen mogelijke schade.” 

“Het deel van het gebouw aan de rode beuk wordt als laatste gesloopt, dat geeft de architecten een maand de tijd om samen met de buurtbewoners, en graag ook het stadsbestuur, te bekijken of en hoe het haalbaar is om het ontwerp nog mee te wijzigen om de boom meer kansen te geven.”

Andere bomen sneuvelen

Ook over de zestien bomen die voor het bouwproject geveld moesten worden, lijkt De Ideale Woning nu terug te krabbelen. “De werfinrichting zal zo weinig mogelijk boven laten sneuvelen”, benadrukt Eyckmans. “Wellicht zullen er drie of meer boven geveld worden gezien het voorliggend plan van werfinrichting, maar dus zeker geen zestien meer.”

“Dit verhaal is wellicht nog niet ten einde en de strijd is nog niet gewonnen”, reageert Harry voor de buurt. “Maar De Ideale Woning is nu wel tot inzicht gekomen. Hopelijk volgt het stadsbestuur snel.”

De sloopwerken van het parochiecentrum starten maandag.

Benoit De Freine
Benoit De Freine
Benoit De Freine1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bruno Vermeire

    Wie doet er nu gezonde bomen uit om nieuwe kleine scheutjes te planten, is dit een NVA logica ?