Carnaval beleeft recordeditie

KLEURRIJKE STOET EN LENTEZON LOKKEN 18.000 TOESCHOUWERS

Eén van de maar liefst 62 (!) carnavalsgroepen trekt door de straten.
Filip Spoelders Eén van de maar liefst 62 (!) carnavalsgroepen trekt door de straten.
Carnaval leeft in Mortsel, dat mag wel duidelijk zijn nadat de stoet van carnavalsvereniging Karnamor zaterdag door de stad trok. Door het heerlijke lentezonnetje en de jubileumeditie vulden de straten zich met een massa toeschouwers. "Zoveel volk hebben we nog nooit gezien tijdens onze stoet", zegt Kevin Van Asch, voorzitter van Karnamor.

Alle troeven werden uit de kast gehaald voor de jubileumstoet. Er waren maar liefst 62 groepen waaronder ook wagens uit Nederland en Aalst. Maar ook de carnavalsverenigingen uit de regio zoals Aartselaar, Ekeren, Kapellen, Putte en Mechelen ontbraken niet op het feest. Voorzitter Kevin Van Asch zag vanop het podium op het Stadsplein dat het goed was. "We zijn heel erg tevreden van onze stoet. Het was fantastisch weer met veel zon en we hebben echt mooie wagens gezien. We mochten maar liefst 62 groepen ontvangen en dat trok ongezien veel volk. Het is moeilijk om er een getal op te plakken, al sprak de politie toch van 18.000 toeschouwers. Dat is echt wel veel, ook voor de politie. Maar alles is vlot verlopen."

"Hallo, wie zit daar binnen?" Een jongen is een en al fascinatie voor een Minion uit de stoet.
Filip Spoelders "Hallo, wie zit daar binnen?" Een jongen is een en al fascinatie voor een Minion uit de stoet.

Dansende klokken

De items die aan bod kwamen in de stoet waren heel divers. Steltlopers, majorettes, een gigantisch piratenschip, dansende klokken, reusachtige Minions en een rijdend eiland Hawaii, het zat er allemaal in.


Voor de familie De Jonghe uit Boechout was het de eerste maal dat ze de Mortselse optocht zag. "We zijn nog nooit komen kijken maar het is best wel leuk. Door het goede weer is het ideaal voor deze zaterdagnamiddag. Er zitten mooie ontwerpen tussen zoals die grote Minions en de kinderen zijn er weg van. Ze hebben nog niet stilgestaan omdat ze voortdurend snoep konden rapen."

Confetti en snoep zoveel je kunt rapen: voor de kinderen was de stoet alvast geslaagd.
Filip Spoelders Confetti en snoep zoveel je kunt rapen: voor de kinderen was de stoet alvast geslaagd.

Hoogdag

Verschillende bewoners van Mortsel-dorp maken er een traditie van om zich met stoeltjes, tafeltjes en wat hapjes op straat te zetten. Ook Leo Stuyck zag vanop zijn dorpel de hele bende passeren. "Dit is zeker één van de hoogtepunten van het jaar in onze stad. Ik heb nog geen enkele stoet gemist. Nu kan ik echt wel zeggen dat het een fantastische editie is. Tegenover vorig jaar brengen de groepen nog veel meer kleur."


Voor de kinderen was het uiteraard een hoogdag. Zij mochten naar hartenlust snoepjes en andere gadgets rapen. De kinderen van de KSA Mortsel, die hun lokaal langs het parcours hebben liggen, lieten twee paraplu's omgekeerd en geopend liggen om hun buit in te verzamelen. "Wij zijn uiteraard ieder jaar aanwezig op de stoet. De kinderen amuseren zich altijd als ze snoep kunnen rapen. Vanavond na het evenement verdelen we alles wat langs het parcours hebben verzameld", besluit Raf Meutermans van de leiding.