"Waarom maken we er geen park van?"

BUURTBEWONERS BRAINSTORMEN OVER TOEKOMST OUDE SPOORWEGBERM

Enkele buurtbewoners tijdens de 'bermpoets'. Terwijl de zwerfrommel opgeruimd werd, dachten ze luidop na over de toekomst van de oude spoorwegberm.
Foto De Scheirder Enkele buurtbewoners tijdens de 'bermpoets'. Terwijl de zwerfrommel opgeruimd werd, dachten ze luidop na over de toekomst van de oude spoorwegberm.
Aan ideeën voor de oude spoorwegberm geen gebrek, zo bleek afgelopen weekend tijdens de 'bermpoets' van actiecomité R11mis. Tientallen enthousiaste buurtbewoners fantaseerden er over de toekomst van hun berm, met als opvallendste opties een groene wandel- en fietszone, een uitgestrekt stadspark met banken en speeltuigen, en zelfs een loopparcours. "Zolang de berm maar blijft."

Er mogen dan wel plannen zijn voor een R11bis, maar voorlopig is het wachten op een milieueffectenrapport om duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de ondergrondse weg. Tot dan blijft de historische spoorwegberm tussen Wilrijk en Mortsel vooral een mooi stukje groen, waar nog werk aan is. Nadat de spoorlijn in de jaren 70 verdween en enkele bruggen afgebroken werden, werd de berm openbare ruimte. Kinderen uit de buurt bouwen er kampen, bewoners maken er graag een wandeling en joggers of mountainbikers nemen al eens graag het pad tussen het struikgewas. De spoorwegberm wordt dus vandaag al benut, maar de natuur kan er best wat meer beheer gebruiken. "Hier staan enkel wilde bomen", vertelt buurtbewoonster Annemie Creemers. "Die zijn er gekomen nadat de spoorlijn in onbruik geraakte. Het gaat vooral om acacia's, waarvan er sommige takken beginnen te verliezen. Er zijn er ook waar de stam bij afbreekt. Het zou mooi zijn mochten we hier enkele inheemse soorten krijgen."


Annemie ruimde samen met andere buren zondag sluikafval op langs de berm. Tijdens die 'bermpoets' mochten de deelnemers ook ideeën aanbrengen over de heraanleg van de spoorwegberm. Mortsel heeft 300.000 euro uitgetrokken voor een opwaardering van het bermgroen, en dat geld kan op allerlei manieren besteed worden. "Ik zou hier graag een buurtpark zien", klinkt het bij een deelneemster. "Met goede zitbanken, wat speeltuigen voor mijn kinderen en enkele vuilbakken." Anderen hopen dan weer op meer toegankelijkheid voor ouderen en minder mobiele mensen.

Brugverbindingen

Een idee dat vaak geopperd werd, was dat om brugverbindingen aan te leggen over de straten die de berm doorkruisen. "Dan zou de volledige spoorwegberm weer één geheel worden en kan je over de volledige afstand van ongeveer vijf kilometer wandelen", droomt Peter Mous. "Helaas zijn die bruggen heel duur en zal het plan niet meteen voor alle dwarsstraten mogelijk zijn."


Met de actie wilde het actiecomité vooral het onderwerp weer naar voren schuiven. De leden hopen dat de R11bis er nooit komt en dat hun spoorwegberm nooit zal verdwijnen. "En om duidelijk te maken dat de berm echt wel een mooi stukje groen is, willen we die ook aantrekkelijker maken", zegt Jan Corens nog. "We zijn al eens op studiereis geweest naar Brussel, waar ze een gelijkaardige berm hebben. Daar is het bermpark al helemaal aangelegd en dat willen we hier uiteindelijk ook bereiken."