"Renovatie stadhuis 2 miljoen euro duurder"

OPPOSITIE HEKELT 'GROOTHEIDSWAANZIN' VAN GEMEENTEBESTUUR

Een maquette van hoe het stadhuis er moet uitzien na de renovatie.
Sander Bral Een maquette van hoe het stadhuis er moet uitzien na de renovatie.
Het prestigeproject van het bestuur van Mortsel om alle diensten samen te voegen in een gerenoveerd stadhuis wordt fors duurder dan gepland. Dat zegt Vlaams Belang. "Het project werd altijd op twaalf miljoen euro geraamd, maar daar komt nog zeker twee miljoen bij. Onze stad gaat haar broek scheuren aan deze lening."

Commotie op de gemeenteraad van Mortsel deze week toen na een rekensom van oppositiepartij Vlaams Belang bleek dat de renovatiekosten van het nieuwe stadhuis niet twaalf maar veertien miljoen euro zullen bedragen. "Op de gemeenteraad van vorige maand werd er nog gelachen met één van de raadsleden die zich versprak door te zeggen dat de renovatie veertien miljoen euro zal kosten", hekelt oppositieraadslid Mark Schampaert (Vlaams Belang).

Mark Schampaert, Vlaams Belang
KOS Mark Schampaert, Vlaams Belang

"Lijk uit de kast"

"Nu blijkt uit het meerjarenplan dat dat helemaal geen verspreking was. Er werd nu al 13,5 miljoen ingeschreven en gezien de gigantische omvang van het project zal er hier en daar nog wel een lijk uit de kast vallen waardoor we vlotjes richting veertien miljoen gaan. Omdat we geen beroep kunnen doen op subsidies, zal de lening op de nek komen van de stad en haar bevolking. Dat is erg beangstigend."


"Om de lening aan te vragen hebben we drie verschillende projecten, die aanvankelijk los van elkaar stonden, bij elkaar genomen", reageert Koen Dehaen (N-VA), schepen voor Financiën en Patrimonium. "Dat gaat over de renovatie van het stadhuis, de wandelbrug richting Fort 4 en de voorbereidende werken van dit jaar die op zich al bijna aan half miljoen bedragen. We gaan een lening aan van 12 miljoen die ingaat vanaf 2020 en op een termijn van twintig jaar moet terugbetaald worden. Dankzij het gloednieuwe energiezuinige stadhuis zullen onze energiekosten per jaar van 100.000 naar 50.000 euro zakken. Bovendien komen de gebouwen van de diensten die naar het stadhuis verhuizen vrij. Het gebouw van de technische dienst zullen we verhuren, de site van de bibliotheek verkopen. Die drie bronnen van inkomsten zouden al een groot deel van de lening moeten dekken."

Het huidige stadhuis op het Stadsplein.
Klaas De Scheirder Het huidige stadhuis op het Stadsplein.

"Verder dromen"

"Gaan we daar veertien miljoen euro mee betalen? Dan ben je wel flink aan het dromen", kaatst Schampaert de bal terug. "Voor een project dat het leven uit de stad zal halen, dan nog. De centralisatie van alle gemeentediensten naar het stadhuis is nefast voor het wijkleven in Mortsel. De buurten waar nu het OCMW, de bibliotheek en de andere culturele diensten gelegen zijn, zullen minder aantrek hebben waardoor de lokale horeca ook minder kan profiteren van de passage. Het gemeentebestuur kiest ervoor om alle sociale leven tot één plek te herleiden in een gigantisch duur en architecturaal hoogstaand gebouw. Het gebouw zal prachtig worden, dat klopt. Maar zit de Mortselaar daar echt op te wachten?"