Noodfonds voor getroffen inwoners geen groot succes:
slechts 325 euro gestort

Het was voor de brandweer onmogelijk om de getroffen woning in de Millesteenstraat nog te redden.
Hans Verbeke Het was voor de brandweer onmogelijk om de getroffen woning in de Millesteenstraat nog te redden.
Na de zware woningbrand in de Millesteenstraat in Dadizele besloot de gemeente Moorslede om te starten met een noodfonds om slachtoffers van bijvoorbeeld een brand, ongeval, ramp of een overstroming te helpen. Het aantal giften valt tegen. “Er staat momenteel 325 euro op de rekening”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie) op de gemeenteraad.

“Ik zeg het niet graag maar ik vind het heel erg dat plots alle giften stoppen als blijkt om welke nationaliteiten het gaat”, aldus de burgemeester. Het huis van het gezin van een Marokkaanse vader, Roemeense moeder en twee kleine kinderen is onbewoonbaar. 

“Zo’n noodfonds is een warm gebaar van solidariteit binnen onze eigen gemeente.”, aldus . “Dit soort noodfondsen komen vaak voor in Nederland, maar in Vlaanderen zijn ze eerder uniek.

Gemeenteraadslid Margaux Vandekerckhove (Groep a) vroeg meer transparantie en duidelijkheid over dat noodfonds. “De mensen die een gift doen, weten niet wat er met hun geld zal gebeuren”, zegt ze.

“We gaan een reglement opmaken”, aldus schepen Benedikt Vallaey (STERK). “Di rekening staat op naam van het OCMW. Het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst zal beslissen hoeveel geld er per geval wordt bezorgd en we gaan zeker rekening houden met het gelijkheidsbeginsel. Elk geval zal apart worden bekeken.”

Het rekeningnummer van het noodfonds BE60 0910 2225 5970.