Mondmaskers worden deze week pas verdeeld in Moorslede: “We kunnen er niks aan doen en zitten ermee verveeld”

De gemeente Moorslede deed een bestelling bij Think Pink.
RV De gemeente Moorslede deed een bestelling bij Think Pink.
De inwoners van Moorslede blijven maar wachten op hun mondmasker, geschonken door de gemeente. De tachtig vrijwilligers zijn klaar voor de bedeling, maar de 12.000 mondmaskers – besteld bij vzw Think Pink – zouden pas een dezer dagen in Moorslede bezorgd worden.

“We kunnen er echt niks aan doen en zitten ermee verveeld”, zegt burgemeester Ward Vergote (Visie). “Think Pink (vzw die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker, red.) kan er ook niks aan doen. Ze moeten miljoenen maskers verdelen. We krijgen intussen over het wachten op de mondmaskers tamelijk veel commentaar en ik wel me excuseren dat ze er nog niet zijn. Alles is in elk geval al betaald. We waren bij de eersten om bij Think Pink mondmaskers te bestellen. Ze zouden geleverd worden tegen 9 mei, zo werd ons eerst beloofd. Nadien kregen we het bericht dat het 22 mei zou worden, wat we niet in dank aannamen. De omslagen per huisnummer liggen klaar. De filters zitten er al in.”

Ook niet in Tielt, Lichtervelde en Izegem

Tijdens de digitale gemeenteraad kwam het tot een pittige discussie tussen de burgemeester en Margaux Vandekerckhove (Groep a). Ward Vergote gaf haar mee dat de prijs per mondmasker 2,067 euro bedraagt. “Dat is een aanzienlijk bedrag”, vindt Margaux Vandekerckhove. “Waarom werd alles besteld bij één leverancier? Men had duidelijke afspraken met de leverancier moeten maken. Als de inwoners hun mondmasker krijgen, zullen dat vijgen na Pasen zijn. We zijn een van de laatste gemeenten in de regio en de inwoners stellen zich daarbij vragen.”

Ward Vergote noemde dit Facebookpraat. “Het is populistisch en laag-bij-de-gronds”, aldus de burgemeester. Volgens Vergote is de kostprijs best verantwoord, gelet op de kwaliteit. “Het gaat om heel kwaliteitsvolle mondmaskers”, zegt hij. “Staden verdeelde bijvoorbeeld wegwerpmondmaskers. We kozen voor Think Pink om tegelijk een goed doel te steunen.”

Overigens zijn niet alleen de inwoners van Moorslede nog steeds in blijde verwachting van de mondmaskers. Onder meer in Tielt, Lichtervelde en Izegem hebben de inwoners ze ook nog steeds niet in hun brievenbussen zien vallen.