Kerkplein voor evenementen

ZONE 30 BREIDT UIT EN RIJRICHTINGEN VERANDEREN

Schepen van Openbare Werken Pol Verhelle aan de kerk in Slypskapelle, waar nu nog bomen rond de kerk staan en parkeerplaatsen liggen.
Foto Coppens Schepen van Openbare Werken Pol Verhelle aan de kerk in Slypskapelle, waar nu nog bomen rond de kerk staan en parkeerplaatsen liggen.
Terwijl de wegen- en rioleringswerken aan de Marktplaats in Moorslede volop bezig zijn, loopt momenteel ook het openbaar onderzoek voor de dorpskernvernieuwing in het kleine Slypskapelle. "We hopen in het najaar te kunnen starten", zegt schepen van Openbare Werken Pol Verhelle.

De dorpskernvernieuwing omvat de kerkomgeving, Pastoriestraat, Sprietstraat en de Strobomestraat tot aan het kruispunt met de Dadizeelsestraat. "We gaan onder andere gescheiden riolering aanleggen. Te veel woningen lozen nog hun afvalwater rechtstreeks in de Heulebeek. Op vraag van intercommunale Infrax gaan we daar nu iets aan doen", zegt schepen Pol Verhelle (Visie).

Nieuw plein

"Langs de Sint-Theresiakerk willen we een plein creëren. De bomen en het groen aan de zijkant van de kerk moeten daarom wijken. Het is een mooie kerk en die staat nu wat verborgen achter de bomen. Slypskapelle heeft een bloeiend verenigingsleven en op dat plein zal het mogelijk zijn allerlei evenementen te organiseren."

Verkeersveiligheid

Uiteraard staat de verkeersveiligheid in het dorp voorop. "Daarom gaan we ook de zone 30 uitbreiden", gaat de schepen verder. "Ook de rijrichting verandert. Voor de ingang van de kerk is nu verkeer in de beide richtingen mogelijk, maar dat wordt eenrichtingsverkeer. Op vraag van vrije basisschool 't Brugske draaien we ook de rijrichting in de Pastorijstraat om. Uit een tijdelijke proefopstelling is gebleken dat dit juiste aanpak is. In de Strobomestraat, aan gemeenschapscentrum d'Oude Schole, gaan we ook een verhoogd verkeersplateau aanleggen om het verkeer af te remmen. Het verkeer uit de richting van de Dadizeelsestraat willen we afremmen door extra bomen te planten en zo een dreefeffect te creëren. We willen in de dorpskom een rustige sfeer nastreven. In de Strobomestraat komen verder ook vaste parkeerplaatsen."

Graf

Aanvankelijk was het ook de bedoeling het graf van onderluitenant David Chalmers Burns, naast de kerk, te verplaatsen. Hij sneuvelde eind september 1918 en was een van de laatste Britse gesneuvelde militairen van de Eerste Wereldoorlog. "We hadden al de toestemming van zijn familie en de Commonwealth War Graves Commission, maar uiteindelijk gaan we die grafsteen - op vraag van tuin- en landschapsarchitect Andy Malengier uit Wervik - toch niet verplaatsen. Het graf zal voortaan volledig in het groen liggen, met een extra boom. Het terras van café Sint-Jozef moet daardoor wat opschuiven." Het openbaar onderzoek loopt nog tot 5 maart. Het gemeentebestuur van Moorslede hoopt de werken tegen het verlof te kunnen aanbesteden. De kostprijs is geraamd op 1,1 miljoen euro. De aanvraag voor de bouwvergunning is ondertussen ingediend. De werken zullen ongeveer een jaar duren.