In de week in de thuisverpleging, in het weekend aerobatics-piloot: West-Vlaming Stijn toont dit weekend hoe goed hij kan ‘kunstvliegen’

Stijn De Jaeghere
RV Stijn De Jaeghere
Een van de blikvangers dit weekend tijdens de tweejaarlijkse fly-in op het historisch vliegveld in Moorsele is Stijn De Jaeghere. Hij bereidt zich volop voor op het EK acrobatievliegen, volgend jaar in Spanje. “De fly-in wordt voor mij bijna een ‘thuismatch’”, lacht Stijn (38), opgegroeid in Dadizele,  nu in Wondelgem wonend en zaakvoerder van een thuisverplegingsbedrijf. “Het is trouwens de eerste keer dat ik een demonstratie in West-Vlaanderen geef.”

De organisatoren zijn uitermate tevreden met de komst van piloot Stijn De Jaeghere. “De enige in België gebaseerde Extra 330SC, het meest performante acro-toestel ter wereld, zal tijdens ons evenement een spectaculaire demonstratie geven”, klinkt het. Dat staat zaterdag om 16 uur en zondag om 15.40 uur op het programma. “Ik zal daar opstijgen en ook landen, met tussendoor een demonstratie van acht minuten”, zegt Stijn. “Iedereen kan ook terecht aan onze promostand.”

Stijn De Jaeghere.
RV, foto Tom Brinckman Stijn De Jaeghere.

Stijn De Jaeghere groeide op in Dadizele, waar zijn ouders wonen. Vader Luc was lang geleden voorzitter van volleybalclub Doskom Moorslede. Stijn heeft een politiek verleden. Zo was hij bestuurslid van Open Vld Moorslede en nam in zowel 2006 als 2012 deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Moorslede, telkens als kandidaat op de lijst van het kartel Visie.

Voor het publiek ziet het er heel spectaculair uit, maar alles is samen met mijn trainer uitgemeten en berekend

Stijn De Jaeghere

Tegenwoordig is Stijn zaakvoerder van zijn eigen thuisverplegingsbedrijf. “We werken met een team van 23 verpleegkundigen en ik ga ook zelf nog bij de patiënten thuis”, vertelt Stijn. Zijn drukke beroepsactiviteit combineert hij met de vele trainingen om het als aerobatics-piloot te maken. Stijn begon ruim tien jaar geleden in Wevelgem met zijn opleiding tot piloot. Hij wou vliegen, maar ging verder dan de meesten en focuste zich op kunstvliegen.

Van 170 naar 85 kilo

Onder andere om zijn droom waar te maken, vocht Stijn ook een jarenlange verbeten strijd tegen zijn overgewicht. Onder professionele begeleiding resulteerde zijn eindeloze motivatie en wilskracht in een fysieke gedaanteverwisseling. Stijn slaagde erin om zijn lichaamsgewicht van 170 kilo te halveren naar 85 kilo. Dat gebeurde met sporten, maar ook met een gastric bypass, een medische ingreep.

Stijn De Jaeghere.
RV Stijn De Jaeghere.

Meer airshows

Stijn De Jaeghere behoort in zijn discipline ondertussen tot de top. Op het Frans kampioenschap legde hij vorig jaar beslag op de tweede plaats. “Dat is toch wel een referentie, want het er was een ongelooflijk hoog niveau mee gemoeid”, benadrukt Stijn. “De Franse piloten zijn echt wel toppers.”

Opvallend: Stijn benadrukt dat kunstvliegen helemaal niet gevaarlijk is. “Voor het publiek ziet het er heel spectaculair uit, maar alles is samen met mijn trainer uitgemeten en berekend. De veiligheid is primordiaal. Ik weet perfect hoeveel omwentelingen ik doe.”

Intussen is hij al zes maanden bezig met de voorbereidingen op het nieuw seizoen. “Er staan de komende weken meetings en airshows in eigen land, Frankrijk, Polen en Griekenland op het programma. Een hoofddoel is het EK acrobatievliegen, volgend jaar in Spanje.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.