Dadizele heeft er opmerkelijke troef bij: Vaticaan schenkt haar van paus Johannes Paulus II aan basiliek

Prietser Wim Vangheluwe (links) en pastoor André Monstrey met het relikwie met haar van paus en heilige Johannes Paulus II. (in de achtergrond)
Joke Couvreur Prietser Wim Vangheluwe (links) en pastoor André Monstrey met het relikwie met haar van paus en heilige Johannes Paulus II. (in de achtergrond)
Meimaand Mariamaand wordt volgend jaar bijzonder in het bedevaartsoord Dadizele. De monumentale basiliek heeft van het Vaticaan namelijk een relikwie gekregen met daarin haar van paus Johannes Paulus II (1920-2005). “We hopen op veel nieuwsgierigen en bedevaarders”, zegt priester Wim Vangheluwe.

“Helemaal vooraan in de rechtervleugel van de basiliek komt er een nieuw altaar waarop de relikwie zal staan, in een kluis en achter glas, zodat het beveiligd is tegen diefstal. We willen dat altaar niet plaatsen op kosten van de belastingbetaler en rekenen daarom op vrijwillige giften. Bij dat altaar gaan we ook info geven over Dadizele en het bedevaartsoord.”

Meimaand Mariamaand is samen met de noveen in september de drukste periode in de basiliek. Het idee om een relikwie te vragen, komt van pastoor André Monstrey (73) en een lid van Pro Petri Sede, een vereniging van pausgezinden. “De aanvraag dateert al van bijna twee jaar geleden. Naarmate de tijd vorderde, was de kans klein dat het zou lukken. We hadden eigenlijk al heel geen hoop meer. Tot plots het Bisdom Brugge per brief werd ingelicht over de beslissing”, glundert Vangheluwe.

Paus Johannes Paulus II
Photo News Paus Johannes Paulus II

Niet het eerste relikwie

Paus Johannes Paulus II kwam in 1985 nog op bezoek in Ieper en is in 2005 overleden. Hij werd in 2014 heilig verklaard. De relikwie bevat enkele grijze haren. De schenking voor de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele is blijkbaar uniek. “Ik heb al veel gereisd en ben al in veel kathedralen geweest, maar ik heb nog nergens een haar van Johannes Paulus II gezien. Wel al eens een relikwie met een druppel bloed, maar nog geen haar”, vertelt Vangheluwe, die binnenkort naar Polen gaat om een reliekhouder in zilver te kopen. 

De relikwie met de haren is niet de eerste die te zien is in de Dadizeelse basiliek. Dit jaar konden bezoekers een stukje onderhemd zien dat paus Johannes-Paulus II droeg toen hij in 1981 werd neergeschoten in Rome. Het stukje stof was doordrenkt in bloed. “Die relikwie is hier maar een weekend geweest, maar we stelden wel vast dat er duidelijk meer volk naar de basiliek kwam”, gaat de priester verder. “Volgend jaar zal dat vermoedelijk wel weer zo zijn.”

Het relikwie met haar van paus en heilige Johannes Paulus II.
Joke Couvreur Het relikwie met haar van paus en heilige Johannes Paulus II.

Elke weekdag verzorgt hij om 18.30 uur een mis in de basiliek en daarnaast geeft hij godsdienst in de middelbare scholen Futura in Wervik en Geluwe. Twee scholen van het Gemeenschapsonderwijs. Toch opmerkelijk dat Vangheluwe geen les geeft in logischerwijze het vrij onderwijs. “Ik ben vanaf het derde leerjaar zelf naar het Gemeenschapsonderwijs gegaan, eerst in Ieper en dan Torhout, waar mijn familie woont. Vandaar deze keuze”, knipoogt hij.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.