"We zaten in een impasse, maar die is nu weg"

WONEN, NATUUR EN RECREATIE IN MASTERPLAN DADIPARK

Het Dadipark ziet er nu nog zo uit.
Joke Couvreur Het Dadipark ziet er nu nog zo uit.
Wonen, natuur en recreatie zijn de drie pijlers in het Masterplan Dadipark. De vijver en oude bomen blijven. Het is de bedoeling om de Heulebeek weer open te leggen en dwars door het terrein komt er een fietsroute. De nv Floralux is eigenaar van een deel van de gronden en voorziet zevenenvijftig flats. Een realistische timing is dat er binnen vijf jaar wordt gebouwd.

In het gemeentehuis van Moorslede vond gisteren de voorstelling van het Masterplan Dadipark plaats. Vijf jaar geleden werden door het gemeentebestuur contacten gelegd met de provincie en de eigenaars van het Dadipark om de site van het vergane pretpark samen aan te pakken.


Na heel wat ontmoetingen en overlegmomenten met de drie betrokken partijen kon men een projectdefinitie opstellen, waar iedereen zich kon in vinden. Oto-Ziegler-Branderhorst, een studiebureau uit Nederland, werd aangesteld om aan de hand van de projectdefinitie een masterplan te tekenen met een deel bebouwing (4.000 vierkante meter), waterbuffering (20.000 kubieke meter) en een recreatief gedeelte.

Dwars door het terrein komt een fietsroute.
Joke Couvreur Dwars door het terrein komt een fietsroute.

Te grootschalig

"De timing van de eerste spadesteek is ondergeschikt", zegt burgemeester Ward Vergote (Visie). "We komen uit een uitzichtloze situatie. Het Dadipark werd in 2002 gesloten. Pogingen om investeerders te vinden, zijn mislukt. Op een bepaald moment lukte het bijna. Dat idee was evenwel te grootschalig en te duur om het te kunnen realiseren. Het gesloten Dadipark was een kankerplek in onze gemeente. We zaten in een impasse maar die is nu weg. Het Masterplan Dadipark wordt een grote meerwaarde voor onze gemeente."


Op zoek naar een ontwerp schreef de provincie een wedstrijd uit. Een jury weerhield uiteindelijk drie inzendingen. Oto-Ziegler-Branderhorst uit Rotterdam stak er bovenuit. "We gaan ook een speeleiland voorzien", zegt Ivar Branderhorst. "De woonblokken in de Moorsledestraat komen meer naar achteren. Twee bouwlagen zou kunnen, op de hoeken zelfs vier. De oppervlakte varieert van 110 tot 160 vierkante meter. Aan de voorkant willen we ook een kleine herberg, met mogelijkheid om daar te overnachten."

De Heulebeek wordt weer opengelegd.
Joke Couvreur De Heulebeek wordt weer opengelegd.

Twee à drie jaar

De totale oppervlakte van de momenteel braakliggende gronden is 12,5 hectare. "Op het vlak van ruimtelijke ordening moeten nog diverse stappen worden gezet", aldus meester Frank Vanden Berghe namens Floralux. "Het gaat twee à drie jaar duren vooraleer het ruimtelijk uitvoeringsplan er is. Dit Masterplan is niet gegarandeerd het definitief plan. Er volgen ook nog publieke inspraakmomenten en een openbaar onderzoek."


Floralux wil betaalbare flats bouwen en voert momenteel gesprekken met projectontwikkelaars. Om de ziel van het gewezen pretpark te bewaren, zijn er ook plannen voor een kleine loopbrug.


"Wat als herinnering heel mooi zou zijn", aldus de burgemeester die in 2005 het actiecomité Red het Dadipark oprichtte.