Zilvermeer zet Tom en Fitte buiten

ZUIDKEMPENSE PIJL WIJKT UIT NAAR VOETBALCLUB MOLDAVO EINDE DREIGT VOOR VELDRIT 'BOONEN & FRIENDS'

Tom Boonen en Wilfried Peeters eind april in domein Zilvermeer naar aanleiding van Toms afscheidswedstrijd 'Tom says thanks'.
TOM GOYVAERTS/GMAX Agency Tom Boonen en Wilfried Peeters eind april in domein Zilvermeer naar aanleiding van Toms afscheidswedstrijd 'Tom says thanks'.
De directie van het Zilvermeer in Mol weigert de wielerwedstrijd Zuidkempense Pijl nog op het recreatiedomein te laten starten. Al zeker in 2018, maar volgens organisator Wilfried Peeters geldt de weigering voor minstens drie jaar. De Zuidkempense Pijl vond intussen een andere startlocatie. Andere evenementen zoals 'Boonen & Friends' dreigen voorgoed te verdwijnen.

De Zuidkempense Pijl is een wielerwedstrijd voor eliterenners zonder contract. De wedstrijd heeft internationaal aanzien en start al meer dan tien jaar aan het Zilvermeer in Mol. Voor de editie 2018 komt daar verandering in. Organisator Wilfried 'Fitte' Peeters, voorzitter van de vzw Zuidkempense Pijl, kreeg van de directie van het Zilvermeer te horen dat de organisatie niet meer welkom is. "Eén maand nadat ik via e-mail een aanvraag deed voor de 56ste editie volgend jaar, kreeg ik vanuit het Zilvermeer een bericht dat de aanvraag geweigerd is. Die weigering geldt meteen voor de komende drie jaar. De reden die we kregen, is dat de samenwerking niet vlot verloopt", verduidelijkt Wilfried Peeters.


De vzw Zuidkempense Pijl bleef niet bij de pakken zitten en zocht meteen een alternatief. Dat heeft de vzw gevonden bij damesvoetbalclub Moldavo in Mol. "Die locatie is ook mooi, maar het zal toch niet dezelfde uitstraling hebben als startplaats", beseft Wilfried Peeters. "Ik vind dit enorm spijtig. Zeker omdat we nog altijd geen antwoord hebben gekregen op onze vraag op welke punten de samenwerking dan niet goed zou zijn geweest."


Toon Claes, directeur van het Zilvermeer, bevestigt dat het provinciaal recreatiedomein geen startplaats van de wielerwedstrijd zal zijn in 2018, maar zegt dat de weigering niet automatisch voor drie jaar geldt. "Wij zijn mee verantwoordelijk voor de goede organisatie van evenementen op ons domein. Het is nodig dat we zowel intern als met de organisatie rond de tafel zitten en nieuwe afspraken maken. Voor 2018 hebben we de start van de wedstrijd on hold gezet. Als we via een constructief gesprek tot betere afspraken komen, dan hoop ik dat het evenement in 2019 weer op het Zilvermeer kan doorgaan. Het klopt dus niet dat we de beslissing hebben genomen voor drie jaar. Alles wordt nog geëvalueerd en hangt daar van af."

De directeur van het Zilvermeer, Toon Claes.
Vanderveken De directeur van het Zilvermeer, Toon Claes.

Goed doel

Voor de wielerwedstrijd Zuidkempense Pijl, ook wel de Grote Prijs Wilfried Peeters genoemd, is er dus een alternatief. Maar de beslissing van het provinciebestuur heeft ook gevolgen voor de andere evenementen die de vzw Zuidkempense Pijl organiseert. De voorbije jaren was het recreatiedomein ook de thuisbasis voor 'Boonen & Friends', een veldrit met wegrenners voor het goede doel die jaarlijks duizenden bezoekers lokt. Die traditie dreigt te verdwijnen. De vzw organiseerde bovendien in het voorjaar nog de afscheidswedstrijd 'Tom Says Thanks' voor Tom Boonen op het Zilvermeer. "De voorbije tien jaar hebben we toch heel wat betekend voor het Zilvermeer. We lokten duizenden mensen en zorgden voor heel wat media-aandacht. Dan is deze beslissing niet alleen moeilijk te begrijpen, ze werkt ook heel demotiverend voor de 130 vrijwilligers. We konden al grote opbrengsten schenken aan goede doelen, maar het is niet zeker dat die evenementen blijven bestaan."

Betreurd

Hans Schoofs (Open Vld), provincieraadslid èn schepen in Mol, vraagt het provinciebestuur in een open brief om meer uitleg. "De media-aandacht voor al deze evenementen betekende telkens gratis publiciteit voor provinciaal domein Zilvermeer. Bovendien vinden al deze sportevenementen plaats in de winter, zeg maar het 'stille' seizoen voor het Zilvermeer", reageert Hans Schoofs. "Blijkbaar liggen meningsverschillen tussen de vzw en het Zilvermeer aan de basis van deze beslissing. Ik wil geen partij kiezen in dit meningsverschil, maar ik meen dat ik namens honderd meewerkende vrijwilligers van vzw Zuidkempense Pijl en duizenden sportliefhebbers uit de regio mag zeggen dat deze beslissing wordt betreurd."