Vlieger Captain Jack gaat niet op

TOCH GEEN THEMAPARK ROND LUCHTVAART NAAST SUNPARKS

Een toekomstbeeld van Captain Jack. Luchtvaart zou het centrale thema worden.
Vanderveken Een toekomstbeeld van Captain Jack. Luchtvaart zou het centrale thema worden.
Het indoor themapark Captain Jack dat Jack Schoepen uit de grond wilde stampen op de parking van Sunparks in Mol komt er niet. Na maandenlange onderhandelingen zijn de gesprekken tussen Jack Schoepen en de directie van Sunparks definitief afgesprongen.

Jack Schoepen, een zoon van wijlen Bobbejaan, loopt al vele jaren rond met het idee om een pretpark op te richten. De jongste jaren kwam dat plan in een stroomversnelling. Zijn themapark Captain Jack zou worden gebouwd op de parking van Sunparks in Mol-Rauw. Een half jaar geleden zijn de plannen officieel uit de doeken gedaan. "Het wordt een educatief park dat kinderen op een interactieve manier laat kennismaken met de luchtvaart. Er komen echte vliegtuigen te staan waar de kinderen in kunnen spelen. Het park wordt 12.000 vierkante meter groot. De bouw start eind 2017, om dan in het najaar van 2018 te openen", verkondigde Jack Schoepen midden december.

Jack Schoepen.
Vanderveken Jack Schoepen.

Maandenlang gepraat

Maar zes maanden later blijkt dat het pretpark Captain Jack er nooit zal komen. Of toch zeker niet op de geplande locatie. "Het themapark van Jack Schoepen komt niet op de parking van Sunparks", vertelt Jean Jonkers, directeur van Sunparks in Mol. "We hebben maandenlang onderhandeld, maar zijn niet tot een overeenkomst kunnen komen met Jack Schoepen. Over welke details de gesprekken vast zijn gelopen? Daar kan ik niet over uitweiden. Ik kan alleen maar zeggen dat de onderhandelingen na maanden zijn stopgezet en niet meer hervat zullen worden."


Hoewel Sunparks zelf mee verantwoordelijk is voor het mislukken van het akkoord, betreurt directeur Jean Jonkers dat Captain Jack er niet zal komen. "Het is jammer. Het zou een meerwaarde zijn geweest voor SunParks èn voor de omgeving. Het themapark zou ons wellicht ook extra overnachtingen hebben opgeleverd. Maar als je niet tot een overeenkomst komt, houdt het op", vervolgt Jonkers. "We gaan voorlopig niet actief op zoek naar een ander project. We doen gewoon voort zoals we bezig zijn. Er zijn nog geen plannen om iets anders te ontwikkelen op die locatie."

Erfpacht

De grond waar nu de parking van Sunparks ligt en het themapark zou worden gebouwd, is eigendom van de gemeente Mol. Jack Schoepen en Sunparks zouden het niet eens zijn geraakt over de erfpachtovereenkomst voor het gebruik van die grond. Mols burgemeester Paul Rotthier was gisteren nog niet formeel op de hoogte gebracht door SunParks of Schoepen. "Ze zitten blijkbaar niet meer op één lijn. Wij betreuren dat, want het was op toeristisch vlak een opportuniteit voor de gemeente", vindt Rotthier. "Het is ook jammer voor al het werk dat al is geleverd. De provincie heeft kosten noch moeite gespaard om de planologische processen te doorlopen. Bij het ontstaan van de plannen kregen we te horen dat van betrokken partijen dat het wellicht lang zou duren voordat de overheid alle planologische dossiers had afgerond. En kijk, de openbare besturen zijn intussen klaar met alle planningsprocessen, maar de betrokkenen geraken er zelf niet uit. Dat planningsproces is gelukkig niet volledig verloren. Het kan deels herbruikt worden als een ander project op die locatie gepland zou worden."


Jack Schoepen, de bezieler van Captain Jack, was gisteren onbereikbaar voor commentaar.