Vier Kempense ziekenhuizen bundelen krachten voor behandeling van kankerpatiënten

Dokter Rudy Van Ballaer, Stefanie Veraghtert, dokter Hadewijch De Samblanx en dokter Jean Meyskens stelden het Netwerk Oncologie Kempen voor.
Peter Vanderveken Dokter Rudy Van Ballaer, Stefanie Veraghtert, dokter Hadewijch De Samblanx en dokter Jean Meyskens stelden het Netwerk Oncologie Kempen voor.
Vier Kempense ziekenhuizen in Mol, Turnhout, Geel en Herentals bundelen hun expertise op het vlak van kankerbehandeing in Ziekenhuisnetwerk Kempen vzw. Hierdoor kunnen ze de beste zorg verlenen op het gebied van behandeling van kanker en bloedziekten en bestraling.

Het Netwerk Oncologie Kempen heeft als doel om de zorgkwaliteit en het comfort van kankerpatiënten in de Kempen te versterken, vooral op het vlak van radiotherapie (bestraling). 

“De samenwerking moet leiden tot een betere levenskwaliteit voor de patiënten met kanker tijdens de heel ingrijpende behandelingen”, zegt dr. Hadewijch De Samblanx van Geel.

 “Natuurlijk sluit deze samenwerking niet uit dat er in uitzonderlijke gevallen verwezen wordt naar een universitair centrum voor bepaalde delen van de behandeling.”

De Kempense artsen van de verschillende ziekenhuizen zullen hun kennis ook uitbouwen en overdragen aan andere medewerkers zoals verpleegkundigen en huisartsen. De samenwerking zet zich eveneens verder in de twee borstklinieken, die al samengevoegd werden in de ziekenhuizen van Herentals-Turnhout en Geel-Mol.

Er wordt daarnaast voortgebouwd aan bestaande afspraken waarbij gespecialiseerde infrastructuur optimaal wordt gebuikt. 

“De behandeling van acute leukemie wordt gecentraliseerd in Geel, omdat daar vier steriele kamers zijn. Stamceltransplantatie gebeurt dan weer eerder in het AZ Turnhout”, zegt dr. Meyskens van het AZ Turnhout. 

Die manier van werken laat toe om in de Kempen verdere specialisatie uit te bouwen, vlakbij de patiënt maar met oog voor een efficiënt gebruik van middelen.

Stefanie kreeg vijf jaar geleden de diagnose baarmoederhalskanker.
Peter Vanderveken Stefanie kreeg vijf jaar geleden de diagnose baarmoederhalskanker.

Vijf jaar geleden werd Stefanie Veraghtert als 26-jarige vrouw getroffen door kanker. Gezien de complexiteit van haar aandoening werd ze behandeld in een universitair centrum. Na haar behandeling stond ze voor een tweede uitdaging, die net zo groot was. 

“Vanuit het universitair centrum hebben ze me aangeraden me ook te binden aan een ziekenhuis uit mijn omgeving, voor de nabehandeling. Dan start het pas, met de keuze van het ziekenhuis. Nu is dat niet meer nodig want patiënten die nu voor deze keuze staan weten zeker dat ze in elk van deze vier ziekenhuizen de beste zorg, kunnen krijgen dankzij hun samenwerking,” zegt Stefanie.

Momenteel zijn er geen plannen om het centrum te centraliseren in plaats van het te verspreiden over deze vier ziekenhuizen. Voor zo’n groot aantal inwoners zou dat alvast geen betere oplossing zijn, ook de patiënten zijn hiervoor geen vragende partij. 

Voor de kleinere onderdelen van hun nabehandeling kunnen ze zo terecht in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • cools ronny

    Dat is goed nieuws en ook voor iedereen goedkoper en een betere behandeling

  • Marcel van den Dijck

    Weer een stap vooruit! Zoals steeds zijn de mensen in behandeling (en familie) zeer welkom bij de open huizen van ALEGRIA in Mol,Herentals en Turnhout voor een babbel en een koffie met speciaal opgeleide vrijwilligers en lotgenoten.