Trein rijdt in op auto: motorblok vliegt door schutting van buurtbewoonster

De wagen kwam vast te zitten op een overweg.
Peter Vanderveken De wagen kwam vast te zitten op een overweg.
Een trein heeft in de nacht van woensdag op donderdag een auto geramd op een overweg in Mol. De twee inzittenden van de wagen waren op dat moment al uitgestapt. De trein moest bruusk remmen, waardoor er een passagier gewond raakte. Een buurtbewoonster zag het motorblok van de wagen door de schutting van haar tuin vliegen. “Zonder die schutting had het motorblok in mijn living gelegen.”

Het ongeval gebeurde aan de overweg van de Haag. De twee inzittenden waren bij vrienden die aan de overweg wonen op bezoek geweest en waren net vertrokken. Toen ze de bocht namen om de overweg over te teken, is de wagen vermoedelijk aan het slippen gegaan en belandde die gedeeltelijk op de sporen.  

“Ze zijn dan onmiddellijk uitgestapt en hebben ook meteen de reflex gehad om de hulpdiensten te verwittigen, vertelt Thomas Baeken van spoorwegnetbeheerder Infrabel. “Ze hebben nog geprobeerd om de wagen van de sporen te krijgen, maar dat is niet meer gelukt. De hulpdiensten slaagden er ook net niet op tijd in om de aankomende trein te waarschuwen voor het obstakel.”  

Kort voor middernacht is dan de trein vanuit Antwerpen ingereden op het voertuig. Door de klap werd het motorblok uit de wagen gerukt en door een schutting van een tuin langs de spoorweg gekatapulteerd. Ook een wiel van de auto belandde tegen de schutting,B net als een deel van de omheining.

Buurtbewoonster Marita Haest hoorde het motorblok door haar schutting vliegen.
Peter Vanderveken Buurtbewoonster Marita Haest hoorde het motorblok door haar schutting vliegen.

Harde knal

Marita Haest woont op enkele meters van de bewuste overweg aan Haag en werd kort voor middernacht wakker. “Het was een hevige knal en toen ik mijn voordeur opendeed zag ik de wagen en de trein staan”, vertelt Marita. “Ik was toen nog niet gaan kijken aan de zijkant van mijn huis. Het was wel even schrikken toen ik dat zag. Ergens mag ik blij zijn dat de schutting er stond, want anders was het motorblok door de zijgevel gegaan en had ik hem bij wijze van spreken op mijn schoot gekregen.” 

Marita schrikt wel niet dat het ongeval is kunnen gebeuren. “Zeker als het geregend heeft, dan is die overweg spekglad. Zeker als de situatie niet kent, kan dat gevaarlijk zijn. Maar gelukkig zijn ze uit de wagen geraakt." 

De omheining werd ook helemaal stukgetrokken.
Peter Vanderveken De omheining werd ook helemaal stukgetrokken.

Hinder

De twee inzittenden van de wagen, volgens getuigen mannen van Italiaanse afkomst die bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol werken, bleven ongedeerd.  Door het bruuske remmanoeuvre verloor één passagier het evenwicht in de trein en liep daarbij lichte verwondingen op. De rest van de passagiers moest de trein ook verlaten en zijn met een bus nog tot hun eindbestemming gebracht. 

“Ook in de loop van de voormiddag werden er nog pendelbussen ingelegd tussen Mol en Herentals”, zegt Thomas Baeken. Door de schade aan de voorkant van de trein, vooral aan de wielen, moest die getakeld worden.  De locomotief is met behulp van een hulplocomotief naar het station van Mol gesleept. Daar zal de NMBS nu bekijken wat er met het toestel moet gebeuren. Omstreeks 11 uur kon het spoor weer helemaal vrijgegeven worden.”

De wagen kwam vast te zitten op een overweg.
Peter Vanderveken De wagen kwam vast te zitten op een overweg.
De wagen kwam vast te zitten op een overweg.
Peter Vanderveken De wagen kwam vast te zitten op een overweg.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Verberne

  In dit artikel staat dat de bewuste overweg, spiegelglad is bij regen. Het regende en om de overweg op te rijden dient men een korte bocht te nemen. De beste stuurlui staan weeral zoals altijd... aan wal.

 • Christel Smet

  Verplicht startkabels in elke auto en langs de 2 kanten van de auto de sporen met elkaar verbinden dan springen voor de aankomende trein de lichten op rood en kan deze misschien nog op tijd stoppen. Succes. Een geluk geen dode mensen.

 • Toon Schouteden

  Fantastische chauffeur die zijn wagen kan vastrijden op de sporen ;-) Die zou ik een fikse boete, intrekking rijbewijs en herscholing aan z'n been lappen.

 • dhr freddie alro

  Hoe kan men zich vastrijden in de sporen als er niet gewerkt wordt aan die sporen?

 • Wim Offermans

  Men kan tussen de slagbomen laveren en/of met een verlaagde wagen rijden, zo zou het kunnen gegaan zijn.