Tientallen handtassen gestolen 'als wraak op maatschappij'

"Ik wilde wraak nemen op de maatschappij." Dat is het excuus van Ronny V. (55) uit Mol om in te breken in tientallen auto's. Hij stal telkens een handtas uit de voertuigen. Zijn echtgenote Marleen V. (55) staat mee terecht voor heling. "Ik dacht dat hij de handtassen kocht op rommelmarkten", houdt zij haar onschuld staande.

Van januari 2016 tot februari 2017 werden in de regio Mol en Geel in totaal 55 auto-inbraken gepleegd. Minstens 37 van die inbraken werden gepleegd door Ronny V. De man riskeert daarvoor een celstraf van 20 maanden. "Het dossier werd opgestart nadat hij op heterdaad betrapt werd tijdens een auto-inbraak in Geel", zegt openbaar aanklaagster Elke Van Dijck. De man haalde een opvallend excuus boven bij zijn arrestatie: "Ik deed het als waarschuwing voor de eigenaar, omdat zijn autoraampje een beetje open stond."

Zieke echtgenote ontslagen

Maar na een huiszoeking bleek dat de man niet aan zijn proefstuk was. De politie trof tientallen handtassen en accessoires zoals zonnebrillen aan. "Hij ging telkens op dezelfde manier te werk. Hij voelde of de autodeur los was, en anders sloeg hij de ruit kapot", vertelt Van Dijck.


Ronny V. riskeert 20 maanden cel. De man verklaarde tijdens het onderzoek dat hij de feiten pleegde omdat hij zich wilde wreken op de maatschappij nadat zijn zieke echtgenote na 38 jaar ontslagen was op haar werk. "Hij zit intussen enkele maanden in de gevangenis. Hij schaamt zich enorm voor wat hij zijn slachtoffers heeft aangedaan", zegt meester Wouter Luyckx. "Hij is sociaal al erg gestraft: zijn vrienden hebben hem laten vallen en hij is zijn werk kwijt geraakt."

Heling

Tegen Marleen V., de echtgenote van Ronny, vordert het openbaar ministerie 12 maanden cel voor heling. "Maar ze wist niet eens dat de handtassen gestolen waren. Ze verzamelde al langer handtassen. Ze dacht dat Ronny die tweedehands kocht op rommelmarkten. Pas in december 2016 ontdekte ze dat ze gestolen waren. Haar enige fout is dat ze toen niet naar de politie is gestapt, maar het is niet evident om je echtgenoot aan te geven", zegt meester Marc Bastaens.


Ronny V. zelf kreeg het laatste woord van de rechter. "Ik heb heel veel spijt van wat ik heb gedaan. Ik hoop dat ik een tweede kans krijg om voor mijn zieke vrouw te zorgen."


De rechter beslist op 12 juli. (JVN)