Stan met hondenslee door het bos

JONGEN (11) MET BEPERKING BELEEFT ONVERGETELIJKE DAG DANKZIJ VZW

De hondenslee wordt voortgetrokken door zo maar eventjes tien honden.
Vertommen De hondenslee wordt voortgetrokken door zo maar eventjes tien honden.
Stan (11) uit Mol heeft een verstandelijke beperking, waardoor het niet veilig is om hem in zijn eentje naar school te laten fietsen. Daarom ontwikkelde Onafhankelijk Leven vzw, een organisatie die mensen met een beperking begeleidt om zo goed mogelijk onafhankelijk te leven, de campagne 'Awel ja'. Stan maakte geen fietstocht, maar wel een tocht door het bos met zowaar tien sledehonden.

Bungeejumping, een wereldreis maken, talen leren, onder de sterren slapen, ... Exotische en avontuurlijke belevenissen die bij velen hoog op het verlanglijstje staan, maar niet bij Stan. Op zijn lijstje staan veel bescheidener activiteiten. Al zijn die zeker niet minder uitdagend voor hem.

Na afloop bedankt Stan de honden met een aai.
Vertommen Na afloop bedankt Stan de honden met een aai.

Sensibiliseren

Onafhankelijk Leven realiseerde samen met een team van SAP, een wereldwijd opererend bedrijf dat software-oplossingen voor ondernemingen ontwikkelt, een mooi project. Uit verschillende verzoeken van kinderen met een beperking gingen ze in op dat van Stan.


Sebastian Dürr uit Opwijk was de link tussen Onafhankelijk Leven, SAP en het ontroerende huzarenstukje. "Ik ben werknemer bij SAP en zit als vrijwilliger in het bestuur van Onafhankelijk Leven. Voor onze sensibiliseringscampagne gingen we in op de vraag van Stan om een dagje met de fiets naar school te kunnen rijden. Uiteindelijk is dat project uitgemond in deze sledetocht. Stan wordt begeleid in zijn tocht door tien sledehonden. Hondentrainster Gwenaëlle Guillaume is ook mijn collega bij SAP. Ze stelde voor op het trainingsparcours van de honden in de bossen van Oud-Heverlee vijf à zes km met Stan af te leggen", verduidelijkt Dürr, die zelf in een rolstoel zit sinds hij in 2007 bij een ongeval een dwarslaesie opliep. Dat is een onderbreking van de zenuwbanen in het ruggenmerg.


Gwenaëlle is eigenares van Chinanook's Kennel uit Veltem-Beisem en rijdt met Alaskan Malamutes en Siberian Huskies sledetochten. Ze werkte graag mee aan dit hartverwarmende project.

Stan geniet zichtbaar van zijn tocht door het bos.
Vertommen Stan geniet zichtbaar van zijn tocht door het bos.

Supertof!

De tien dieren waren net voor de start door het dolle heen en er viel flink wat geblaf te horen. Wanneer ze echter geflankeerd door vrijwilligers op de fiets aan hun tocht begonnen, was het opnieuw muisstil in het bos. Toen ze terug kwamen gereden, sierde een grote glimlach het gezicht van de uitgelaten Stan.


"Het was supertof!", riep hij uitgelaten. Hij wou nadien alle tien de sledehonden persoonlijk bedanken met een aai, maar was net een beetje te verlegen. In plaats daarvan beloonde hij de dieren door hen eten te geven. Moeder Ann Swerts zag het graag gebeuren en was enorm blij met het verloop van de dag. "Dit was grensverleggend voor mijn zoon. Normaal is hij bang van alle soorten honden, maar nu nam hij zelf het initiatief om zo'n grote sledehond te aaien, dat is mooi om zien. Ik had nooit verwacht dat dit ging lukken, gezien zijn angst. Hij was aan het einde van de tocht wat vermoeid, maar zal dit uiteraard zelf nooit toegeven", besloot de mama van Stan enthousiast.