Onderzoek bevestigt: blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals

Blauwalgen
rv Blauwalgen
In het kanaal Bocholt-Herentals zijn blauwalgen vastgesteld. De Vlaamse Milieumaatschappij bevestigt dat na onderzoek van waterstalen.

Vanwege de aanwezigheid van blauwalgen in het kanaal vaardigt de provincie Antwerpen een verbod uit voor het capteren van water voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee. “Daarnaast is elke vorm van zachte recreatie verboden”, zegt Mols burgemeester Wim Caeyers. “Wie toch met de huid in contact komt met blauwalg, moet zich zo vlug mogelijk douchen of afspoelen. Bij huidirritatie of misselijkheid consulteer je best de huisarts.”

Met zachte recreatie wordt onder andere kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden, enzovoort bedoeld. Pleziervaart blijft wel toegelaten. Zwemmen blijft uiteraard verboden.

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en eruitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. “Eens blauwalgen in waterlopen worden aangetroffen, zijn ze niet snel weg te krijgen, hoewel veel neerslag doorgaans een positief effect heeft”, besluit Caeyers.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.