LP trekt zonder programma naar kiezer

Leden van Lijst Participatie.
Foto Repro Jef Van Nooten Leden van Lijst Participatie.

Zowel in Mol als Balen kunnen inwoners op 14 oktober een stem uitbrengen op Lijst Participatie. Opvallend: het nieuwe politieke project heeft geen partijprogramma. "We willen enkel de focus leggen op meer inspraak voor de burger."


In het voorjaar lanceerden enkele inwoners van Mol en Balen een voorstel om een nieuwe partij op te richten die pleit voor meer burgerparticipatie in de politiek. De initiatiefnemers kregen respons op hun oproep en slaagden erin om (beperkte) lijsten samen te stellen in beide gemeenten.


Anders dan de meeste burgerpartijen kiest Lijst Participatie (LP) er niet voor op te komen met een partijprogramma, maar wil het enkel de focus leggen op grotere betrokkenheid van de burger bij het beleid. "De doelstelling voor LP is dat burgerparticipatie een evidentie wordt binnen de politieke cultuur. We willen zo snel mogelijk overbodig zijn", zegt Fran Van Vaerenbergh van Lijst Participatie in Mol.


In de verkiezingscampagne wil LP dan ook vooral wegen op de agenda van de andere partijen. "In het voorjaar van 2018 bezorgden we alle partijen een visietekst. We zijn verheugd vast te stellen dat burgerparticipatie ook bij de andere partijen een belangrijk topic is geworden in de partijprogramma's. We hopen dat het nieuwe bestuur zich aan die verkiezingsbelofte zal houden."


Concreet vraagt LP dat het nieuwe bestuur een schepen voor participatiebeleid aanduidt. (JVN)