Koning Filip bezoekt Myrrha-project van SCK

Onderzoeksreactor voor kankermedicijnen en kortere levensduur radioactief afval

Koning Filip waagde zich aan enkele experimenten.
Photo News Koning Filip waagde zich aan enkele experimenten.
Hoog bezoek woensdagochtend bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. Koning Filip kwam langs. Hij kreeg er uitleg over het unieke Myrrha-project, de eerste onderzoeksreactor in de wereld die wordt aangedreven door een deeltjesversneller. Het doel van Myrrha? Nieuwe kankerbehandelingen ontwikkelen en de levensduur van radioactief afval verkorten.

Zeven jaar geleden was Filip al eens op bezoek geweest bij het SCK in Mol. Toen was hij nog kroonprins. Dit keer zakte hij als koning af naar Mol. Aanleiding voor het nieuwe bezoek is het ambitieuze Myrrha-project, dat vorig jaar werd goedgekeurd door de federale regering. In Mol komt ‘s werelds eerste onderzoeksreactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller. 

Experimenten

De wetenschappers van SCK legden het project uit aan de koning en lieten hem ook zelf enkele experimenten uitvoeren. “De koning was heel geïnteresseerd”, klinkt het binnen SCK. “Hij zei op een bepaald moment dat hij het spijtig vond dat hij geen fysicus is, want hij vond het allemaal heel fascinerend en interessant. Hij heeft een aantal mini-experimenten kunnen doen met lood-bismut. Je zag dat hij het fijn vond. Wat is lood-bismut? Dat is een vloeibaar metaal waarmee Myrrha gekoeld wordt en het project uniek maakt.”

Katrien Van Tichelen geeft Koning Filip uitleg over het Myrrha-project.
Photo News Katrien Van Tichelen geeft Koning Filip uitleg over het Myrrha-project.

Met het Myrrha-project werken de wetenschappers van het SCK in Mol aan één van de meest hoogtechnologische  snufjes ter wereld. Toch weten veel inwoners van de Kempen niks af van het Myrrha-project. Wij gingen te rade bij Katrien Van Tichelen, het eenheidshoofd Lood Bismut Componenten en Experimenten bij het SCK. Zij werkt 20 jaar voor het Studiecentrum voor Kernenergie. We vroegen haar om in mensentaal uit de leggen wat het Myrrha-project precies inhoudt. 

Radioactief afval

“Met Myrrha bouwen we een nieuwe onderzoeksreactor. Een onderzoeksreactor waarbij een deeltjesversneller gekoppeld wordt aan een kernreactor. Wat willen we er mee bereiken? Langs de ene kant richt het project zich op de transmutatie van radioactief afval, met als doel het verkorten van de levensduur van radioactief afval. Dat is maatschappelijk een heel relevant issue”, zegt Katrien Van Tichelen. “Langs de andere kant willen we medische radio-isotopen produceren, die gebruikt kunnen worden bij de diagnose en behandeling van kankers. Het gaat dan niet alleen om nieuwe isotopen of behandelingen, maar ook om bestaande isotopen die minder nevenwerkingen zullen hebben.”

Het Myrrha-project bestaat uit verschillende fases. De eerste fase moet rond zijn tegen 2027. Vanaf dan zal de onderzoeksreactor gebruikt kunnen worden om radio-isotopen te ontwikkelen waarmee kankers behandeld kunnen worden.

In totaal werken 135 mensen aan het Myrrha-project, de gemiddelde leeftijd is 35 jaar.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • andre callens

    Dit project zou op termijn een economische meerwaarde van 6.5 miljard euro betekenen en buiten nucleaire geneeskunde ook radioactief afval verwerken . Na 40 jaar beslaat het kernafval van alle Belgische centrales ongeveer de grootte van een voetbalveld met een hoogte van 50 cm . Na behandeling via Myrrha zou er nog een hoogte van 5 mm overblijven. De deeltjesversneller zou vanaf 2034 operationeel zijn.