Kleine hoeveelheid radioactiviteit vrijgekomen bij Studiecentrum voor Kernenergie in Mol

Het studiecentrum voor kernenergie (SKC) in Mol.
SKC Het studiecentrum voor kernenergie (SKC) in Mol.
Bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol is maandag een heel kleine hoeveelheid radioactiviteit vrijgekomen via een ventilatieschoorsteen. Dat gebeurde tijdens een manipulatie van het radio-isotoop selenium-75 in een afgeschermde cel. Ook op 15 mei kwam er al eens een beperkte hoeveelheid radioactiviteit vrij, maar ditmaal zou die nog veel kleiner zijn.

Volgens het SCK bedraagt de maximaal vrijgekomen dosis radioactiviteit 0,9 nanosievert, oftewel een miljoenste van de jaarlijkse blootstelling die mensen ondergaan door natuurlijke oorzaken. "Deze gebeurtenis heeft geen impact op het welzijn van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu", klinkt het. Er wordt wel nog onderzocht hoe groot het voorval is op de zogenaamde INES-schaal, de internationale communicatietool die de omvang van dergelijke incidenten vatbaar probeert te maken.

Het SCK laat verder nog weten dat alle activiteiten met selenium-75 tot nader order worden stopgezet. In mei was er immers ook al een incident met datzelfde radio-isotoop, zij het met een andere manipulatie en capsule. Toen maakte het SCK gewag van een vrijgekomen dosis radioactiviteit van 0,1 microsievert, oftewel een tienduizendste van de jaarlijkse blootstelling. Ook dat was te klein om een impact te hebben op het personeel of de omgeving, klonk het toen.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  In Rusland hebben ze er geen last van zeggen ze.

 • Hugo Schelstraete

  ik werk in Mol, het gaat er mij niet om "hoeveel" er vrij komt, er moet helemaal niets vrijkomen, beveiligd is beveiligd. Het feit dat er aan die beveiliging iets niet voldoet na alle propaganda dat we op ons twee oren kunnen slapen is verontrustend!

 • Johan Apatride

  Al die electromagnetische straling van zendmasten, modems en GSM's zijn veel gevaarlijker dan dit microscopisch kleine hoeveelheid radioactieve stoffen. Als je bang bent van radioactiviteit, ga nooit naar de Ardennen of Bretagne want graniet is ook licht radioactief.

 • Erwin Vandriessche

  Laat mij niet lachen hé, kleine hoeveelheid radioactief stof is even gevaarlijk als grote dosis hé! Maar ja die multinationals mogen zich alles permitteren , zolang het massa geld opbrengt.

 • raymond van der craen

  Was dit in Rusland gebeurd dan was dit voorpagina nieuws, hier in Belgie kan alles. Mensen slik jullie jodiumpilletjes en alles is in orde en zwijg verder!