Keirlandse Zillen wordt stadspark

NA 15 JAAR PRESENTEERT GEMEENTE PLAN VOOR VERVALLEN SITE

Zo ziet het gebied er nu vanuit de lucht uit.
Repro Vanderveken Zo ziet het gebied er nu vanuit de lucht uit.
Een openbaar stadspark van 1,1 hectare - ongeveer twee voetbalvelden - groot, omgeven door een waaier aan zorgdiensten, woningen in het groen én handelszaken. Dat zijn de contouren van het masterplan dat het gemeentebestuur gisteren voorstelde voor de invulling van de Keirlandse Zillen.

Met het masterplan liggen ook meteen de richtlijnen vast voor privé-eigenaars op de site ten noorden van de spoorweg, ook gekend als 'De Noordhoek'. De afgelopen vijftien jaar kwamen de eigenaars met het ene na het andere wilde idee op de proppen. Maar al die projecten boden volgens het gemeentebestuur weinig tot geen meerwaarde voor de buurt. Daarom werd het roer compleet omgegooid.

Zo zou de Keirlandse Zillen er in de toekomst gaan uitzien.
Repro Vanderveken Zo zou de Keirlandse Zillen er in de toekomst gaan uitzien.

Bouwvallig

"De 3,4 hectare grond is sinds de jaren '70, na het verdwijnen van de tegelfabriek, in verval", verduidelijkt schepen voor ruimtelijke ordening Peter Van Rompaey (CD&V). "Er staan nu vooral bouwvallige en ongebruikte constructies, op de centrale hal van het kartingcircuit na.


Om het domein een parel te maken in de stationsbuurt werkte het gemeentebestuur samen met het ontwerpbureau 'Omgeving' een masterplan uit.


Volgens de stedenbouwkundige experts is de site Keirlandse Zillen perfect om via een centraal groen park een zachte fiets- en wandelverbinding te creëren tussen Achterbos en het centrum.


Daarnaast moet er voldoende groen voorzien worden. Dat doen we nu met een stadspark van 1,1 hectare, langs beide zijden omringd zorgdiensten, woningen en 8.000 vierkante meter winkelruimte. Het gemeentebestuur sluit een aantal winkelactiviteiten wel uit, zodat de aantrekkingskracht van onze handelskern intact blijft. Bloemenwinkels, kleding- en cosmeticazaken zijn niet welkom. Tuincentra, fitnesszaken, kantoorruimten en kinderopvangen mogen wel."

Al sinds de jaren '70, na de sluiting van de tegelfabriek, zijn de Zillen in verval.
Vanderveken Al sinds de jaren '70, na de sluiting van de tegelfabriek, zijn de Zillen in verval.

140 appartementen

Gisteren werd meteen al een eerste project gepresenteerd door architectenbureau D&A. Blikvanger daarbij wordt het enorme gebouw langs de Keirlandse Zillen met de winkels op het gelijkvloers, de zorgdiensten, zoals een orthopedische winkel en enkele dokterskabinetten op de eerste verdieping en de grote foyer met uitzicht op de daktuinen.


Er worden ook vijf residentiële appartementsgebouwen voorzien met in totaal 140 appartementen met daarbij een klein park van 0,6 hectare. Bedoeling is om het stadspark en deze groene ruimte verkeersvrij te houden. Evan verder komen er wel nog twee ondergrondse parkings.


Iedereen krijgt nog tot vrijdag 26 mei de tijd om eventuele opmerkingen op het masterplan te bezorgen aan het gemeentebestuur. In de zitting van juni zal de gemeenteraad dan het finale oordeel vellen over het masterplan.


Vervolgens is het aan de projectontwikkelaar om zijn project binnen deze definitieve krijtlijnen uit te werken en de vereiste vergunningen aan te vragen.


De verkavelingsvergunning omvat eveneens het overdragen van de ruimte voor het publiek park naar het gemeentebestuur. Deze procedures gaan telkens gepaard met een openbaar onderzoek.


Wanneer dus effectief gestart kan worden met de bouw is voorlopig nog niet duidelijk.

Behalve het kartingcircuit staat de site zo goed als leeg.
Vanderveken Behalve het kartingcircuit staat de site zo goed als leeg.