Gemeente Mol verplicht mondmaskers op wekelijkse markten: “Iedereen moet zich aan de regels houden”

Nu alle marktkramers weer welkom zijn, is het moeilijk om overal de juiste afstand te bewaren.
Gemeente Mol Nu alle marktkramers weer welkom zijn, is het moeilijk om overal de juiste afstand te bewaren.
Vanaf zondag zal het in Mol verplicht zijn om op de wekelijkse dieren- en boerenmarkt en op de dinsdagmarkt een mondmasker te dragen. De nieuwe regel geldt voor bezoekers vanaf 12 jaar. “Het is op de markt onhoudbaar om anderhalve meter afstand te bewaren. De huidige regels werden overigens niet door iedereen gerespecteerd”, zegt burgemeester Wim Caeyers (CD&V).

Het zal vanaf zaterdag toch weer wennen zijn voor heel wat klanten, want van zodra ze een winkel binnenstappen, moeten ze een mondmasker dragen. In Mol gaan ze nog een stapje verder en is er beslist om ook op de dierenmarkt en de dinsdagmarkt een mondmasker te verplichten. 

“De zomervakantie zorgt voor extra drukte op onze markten en dat zorgde afgelopen dinsdag al voor lange wachtrijen. We benadrukken dat het echt belangrijk is om de richtlijnen strikt op te volgen. Helaas werd dat niet door iedereen gedaan”, legt burgemeester Caeyers uit. “Afgelopen dinsdag stonden er tijdens 10 en 12 uur lange wachtrijen ter hoogte van de ingangen van de markt. We begrijpen dat wachten niet aangenaam is, maar dit is evenwel geen excuus om hekken te verplaatsen. Jammer genoeg hielp het niet om de overtreders hierop aan te spreken. Private beveiligingsagenten en gemeentemedewerkers kregen verwijten naar het hoofd geslingerd, terwijl ze zich inzetten om de markt voor iedereen veilig te laten verlopen.”

Strikt circulatieplan

Zeker nu alle marktkramers weer welkom zijn, wordt het nog moeilijker om overal de juiste afstand te bewaren. Daarom heeft de gemeente ook een héél strikt circulatieplan uitgewerkt. “We zullen constant de maximumcapaciteit op de marktsite monitoren en handhaven”, zegt Wim Caeyers. “Een circulatieplan met de nodige bewijzering helpt de bezoekers bij het verzekeren van de onderlinge afstand. We zetten elke week beveiligingsagenten in om de toegang tot de markt op drie locaties in de Lakenmakersstraat, Baron van Eetveldeplein en de Schansstraat veilig te laten verlopen. Wanneer op piekmomenten de maximumcapaciteit van de markt is bereikt, vragen we bezoekers om even te wachten en aan te schuiven.”

De evaluatie van afgelopen dinsdagmarkt leidt tot een strikter optreden vanaf komende zondag.
Gemeente Mol De evaluatie van afgelopen dinsdagmarkt leidt tot een strikter optreden vanaf komende zondag.

Strikter én mondmaskers

De evaluatie van afgelopen dinsdagmarkt leidt tot een strikter optreden vanaf komende zondag 12 juli. “Nadarhekken die toegangen afsluiten worden verzwaard en moeten absoluut blijven staan. De politie ziet hier strikt op toe”, zegt Wim Caeyers. “Daarnaast geldt voor elke bezoeker vanaf 12 jaar de verplichting om een mondmasker te dragen. Wie geen mondmasker draagt op de markt, krijgt geen toegang tot de marktsite.”

Bezoekers die hardnekkig weigeren om een mondmasker te dragen, riskeren een proces-verbaal met een bijhorende boete tot 350 euro. “We herhalen dat deze verplichting ook geldt voor de marktkramers. Ook aan hen vragen we extra discipline. Op de terrassen van de horeca geldt de verplichting niet. Uiteraard blijven de horecaregels die altijd gelden wel van kracht”, aldus nog burgemeester Caeyers.