Fuifgangers afgeranseld met broeksriem

Duo breekt hand slachtoffer (16) bij diefstal portefeuille

Het slachtoffer probeerde de riemslagen af te weren met zijn armen.
Jef Van Nooten Het slachtoffer probeerde de riemslagen af te weren met zijn armen.
De politie is een onderzoek gestart naar extreem geweld aan het parochiecentrum in Balen. Twee jongemannen van Afrikaanse origine hebben er andere jongeren beroofd van hun portefeuille, nadat ze hen eerst hadden afgeranseld met een broeksriem. Het geweld is waarschijnlijk gefilmd door de bewakingscamera's die de gemeente er een half jaar geleden heeft geplaatst. "Eén van de daders is amper 15 jaar, maar lang niet aan zijn proefstuk toe", getuigt de vader van een slachtoffer.

Twee jongeren van Afrikaanse origine hebben in de nacht van zaterdag op zondag de buurt van het parochiecentrum in de Gustaaf Woutersstraat in Balen geterroriseerd. In het parochiecentrum was 'Traffic Light' aan de gang, een fuif van de plaatselijke KLJ. Verscheidene bezoekers die nietsvermoedend naar huis keerden, werden het slachtoffer van de twee agressieve aanvallers. Zij deinsden er niet voor terug om grof geweld te hanteren, en gebruikten een broeksriem als wapen. "Mijn zoon werd omstreeks 1 uur plots langs achteren aangevallen. Met minstens twee personen zijn ze op hem beginnen kloppen. Mijn zoon en zijn kameraad wilden weglopen, maar mijn zoon kwam ten val. Terwijl hij op de grond lag, heeft hij nog verdere klappen met de broeksriem gekregen. Daarna namen ze hem zijn portefeuille af", vertelt de vader van een 16-jarig slachtoffer uit Ham.


De jongen hield een gebroken hand over aan het geweld. De rest van zijn lichaam vertoont sporen van de riemslagen. De 16-jarige jongen en zijn kameraad waren zaterdagnacht niet het enige slachtoffer. "We hebben twee verschillende klachten van slachtoffers ontvangen", vertelt politiecommissaris Robert Lehaen, woordvoerder van de lokale politie Balen-Dessel-Mol. "Zij werden niet op hetzelfde moment slachtoffer, maar zijn die nacht wel op dezelfde manier aangepakt: met een broeksriem geslagen en beroofd van portefeuille. Wellicht gaat het om dezelfde verdachten, al moet verder onderzoek daar meer duidelijkheid over brengen. Er staan bewakingscamera's van de gemeente in de buurt van de parochiezaal. Die beelden zullen bekeken worden tijdens het onderzoek. We hebben reeds verdachten in beeld, maar er is nog niemand aangehouden."


Wie de verdachten precies zijn die de politie in het vizier heeft, wil de politie in Mol niet kwijt. Volgens de vader van het 16-jarige slachtoffer uit Ham is één van de verdachten amper 15 jaar oud. "De daders zijn blijkbaar niet aan hun proefstuk toe. Na een oproep op Facebook kreeg ik talloze reacties van personen die hen eerder al gelijkaardige feiten zagen plegen", aldus de vader. "Ik kreeg zelfs filmpjes toegestuurd. Daarop is te zien hoe één van hen, een zwarte jongen van amper 15 jaar, iemand aanvalt ter hoogte van het station in Mol. Hij is iemand die gevreesd wordt onder zijn generatie."


De politie in Mol moest in het verleden al vaker uitrukken voor onregelmatigheden in de omgeving van het parochiecentrum in Balen. Het gemeentebestuur plaatste er daarom bewakingscamera's. "De camera's werden midden vorig jaar geplaatst. Omdat er wel eens criminaliteit gebeurde zoals vechtpartijen, vandalisme en diefstallen", vertelt burgemeester Johan Leysen. "Sindsdien de camera's er hangen, valt het op dat er minder criminaliteit is. Wellicht hebben ze een afschrikkend effect. Maar de gebeurtenissen van afgelopen weekend bewijzen dat criminaliteit nooit volledig kan uitgesloten worden, ook niet met camera's."


Op Facebook circuleren intussen foto's met de verwondingen van het 16-jarige slachtoffer. Op de sociale netwerksite wordt geschokt gereageerd op de foto's en het voorval. "Je krijgt al schrik om uw kinderen naar een klein onschuldig fuifje te laten gaan. Waar gaat dat naar toe?", luidt één van de reacties.

Het slachtoffer hield er ook een gebroken hand aan over
Jef Van Nooten Het slachtoffer hield er ook een gebroken hand aan over
Het lichaam van het slachtoffer vertoont de slagen van de broeksriem.
Jef Van Nooten Het lichaam van het slachtoffer vertoont de slagen van de broeksriem.