Brandweer eert gestorven collega’s: Mols muziekkorps blaast mogelijk The Last Post op begrafenis

In de brandweerkazerne in Mol werden maandag om 14 uur de twee brandweermannen die omkwamen in een brand in Beringen herdacht met een minuut stilte.
Peter Vanderveken In de brandweerkazerne in Mol werden maandag om 14 uur de twee brandweermannen die omkwamen in een brand in Beringen herdacht met een minuut stilte.
De Kempense brandweerkorpsen hebben maandagmiddag om 14 uur een minuut stilte gehouden voor de twee brandweermannen die zondag om het leven kwamen bij de brand in Beringen. In Mol ging het herdenkingsmoment gepaard met The Last Post. Het Molse muziekkorps zal mogelijk ook The Last Post blazen op de begrafenis van de gestorven brandweermannen.

Net als in de rest van Vlaanderen organiseerden ook de Kempense brandweerkorpsen maandagmiddag om 14 uur een herdenkingsmoment na de dodelijke brand in Beringen. Bij die brand kwamen twee brandweermannen om het leven. Nog eens vier andere brandweerlui raakten gewond. 

Zelf opgeroepen

De herdenking was voor iedere brandweerman een emotioneel moment, maar voor Pieter Berghmans (36) misschien nog net iets meer. Hij werd zondag na de dodelijke brand naar Begingen opgeroepen om bijstand te verlenen. “Het ziekenhuis in Mol heeft een PIT (een paramedisch interventieteam, red.). Die is 24/24 uur bemand door een brandweerman en een verpleegkundige. Nadat in Beringen het medisch interventieplan was afgekondigd, is onze PIT ter plaatse geroepen. We moesten er standby zijn om indien nodig nog de eerste hulp toe te dienen, maar echt in actie zijn we niet moeten komen”, zegt Berghmans.

Het muziekkorps van de Molse brandweer blaast The Last Post.
Peter Vanderveken Het muziekkorps van de Molse brandweer blaast The Last Post.

Massaal naar begrafenis

In de brandweerkazerne in Mol ging het herdenkingsmoment gepaard met The Last Post. “In Mol hebben we nog een muziekkorps. We spellen effectief nog The Last Post op begrafenissen en dergelijke”, verklaart Berghmans. 

Het brandweerkorps in Mol heeft aan de collega’s in Limburg  voorgesteld dat het muziekkorps van brandweer Mol ook The Last Post zal blazen op de begrafenis van de twee overleden brandweermannen. Maar zekerheid daarover is er nog niet. Brandweerzone Kempen kreeg daarover nog geen bevestiging. “Maar hoe dan ook zullen veel manschappen vanuit Mol de begrafenis bijwonen", zegt Pieter Berghmans.

Berghmans werkt bij Fluvius. In zijn vrije tijd is hij vrijwillig brandweerman en ambulancier bij de brandweer in Mol. “We zijn allemaal erg aangeslagen door het overlijden van de twee brandweermannen.  Op dit moment kent niemand het volledige verhaal wat er juist gebeurd is.”

Ook de brandweer van Beerse hield een herdenking.
Brandweer Beerse Ook de brandweer van Beerse hield een herdenking.

Vaker een kus

Berghmans vermoedt dat alle brandweerkorpsen in het land gebrieft zullen worden over wat er juist is gebeurd, zodat ze er allemaal uit kunnen leren. “Want we horen wel eens verhalen uit de Verenigde Staten van brandweermannen die overlijden tijdens hun job. Maar nu komt het wel heel dichtbij. Dat hadden we nooit verwacht. Toch zal dit voorval me er niet van weerhouden om met hart en ziel mijn werk als vrijwillige brandweerman voort te zetten. Wellicht zullen we nog vaker dan anders een kus aan onze echtgenotes geven voordat we naar de kazerne vertrekken, want het kan altijd de laatste keer zijn.”

Ook in de kazerne in Grobbendonk werd een minuut stilte gehouden.
Peter Vanderveken Ook in de kazerne in Grobbendonk werd een minuut stilte gehouden.
Het herdenkingsmoment in de brandweerkazerne in Herentals.
Peter Vanderveken Het herdenkingsmoment in de brandweerkazerne in Herentals.
De post in Hoogstraten
Brandweerzone Taxandria De post in Hoogstraten
De post in Rijkevorsel.
Brandweerzone Taxandria De post in Rijkevorsel.
De post in Turnhout.
Brandweerzone Taxandria De post in Turnhout.
Vrijwillig brandweerman Pieter Berghmans.
Peter Vanderveken Vrijwillig brandweerman Pieter Berghmans.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.