Anderhalve maand rijverbod voor opa die kleindochter (10) rijles gaf en kleuter aanreed: “Hij beseft niet dat het potentieel moordwapen is”

Beklaagde E.V.H. (rechts) bij het verlaten van de politierechtbank
Jef Van Nooten Beklaagde E.V.H. (rechts) bij het verlaten van de politierechtbank
De grootvader uit Mol die zijn 10-jarige kleindochter rijles gaf, krijgt een rijverbod van 1,5 maand. Om nadien zijn rijbewijs terug te krijgen, moet hij slagen voor een psychologisch onderzoek. Tijdens de rijles reed zijn kleindochter een fietsende kleuter aan. “Hij lijkt niet te beseffen dat een wagen met een kind aan het stuur een potentieel moordwapen is”, motiveert de politierechter. 

Het ongeval gebeurde op 7 september in de Kanaalstraat in Mol. De 77-jarige E.V.H. uit Mol had er niet beter op gevonden dan zijn kleindochter van 10 jaar aan het stuur van een Toyota Land Cruiser te zetten om haar rijles te geven. Dat had hij ook met zijn andere kleinkinderen gedaan. Maar hij leerde zijn kleindochter niet rijden op privéterrein, maar ook op de openbare weg. Tijdens de rijles werd de 5-jarige Mathis aangereden door de terreinwagen. Hij was samen met zijn zus aan het fietsen in de rustige straat. “De verbalisanten stelden een klein remspoor van 75 centimeter vast. De beklaagde had zelf aan de handrem getrokken, omdat het zijn kleindochter wegens paniek niet lukte om te stoppen”, zegt politierechter Stijn Mannaert. “Ook al zat de beklaagde niet op de chauffeurszetel, hij manipuleerde wel de handrem en bestuurde als zodanig het voertuig.”

Zwaargewond

De kleine Mathis raakte zwaargewond bij het ongeval. Hij liep een zware hersenschudding op, had een gebroken sleutelbeen en was een paar tanden kwijt. Zijn moeder trof hem hevig bloedend op straat aan nadat zijn zus hulp was komen halen. Zowel de jongen als zijn ouders zijn getraumatiseerd door het ongeval. Toch beseft de 77-jarige E.V.H. niet wat hij heeft aangericht. Dat zagen niet alleen de politieagenten meteen na het ongeval, ook de politierechter is het niet ontgaan. “Tijdens de zitting was hij bijzonder karig met commentaar”, aldus de politierechter. “Beklaagde lijkt niet te beseffen dat zijn gedrag totaal misplaatst is. Zijn kleindochter is immers nauwelijks 10 jaar. De wetgever stelt niet voor niets heel wat eisen (waaronder de leeftijd, red.) aan kandidaat-bestuurders vooraleer ze met een wagen de weg op mogen.”

Beklaagde lijkt niet te beseffen dat een wagen met een minderjarige van 10 jaar aan het stuur een potentieel moordwapen is

Politierechter Stijn Mannaert

Tijdens het proces had de politierechter aan E.V.H. gevraagd of hij zijn kleindochter in een stal met een stier zou zetten. “Nee, dat is levensgevaarlijk”, antwoordde de man krachtig. De rechter maakte toen de vergelijking dat het even gevaarlijk is om een kind van 10 jaar aan het stuur van een terreinwagen te zetten, maar daar ging de grootvader niet mee akkoord. “Hij zag duidelijk en meteen het gevaar van de eerste situatie (met de stier, red.), doch niet van het tweede. Dat verontrust de rechtbank. De beklaagde lijkt niet te beseffen dat een wagen met een minderjarige van 10 jaar aan het stuur een potentieel moordwapen is. Weggebruikers hoeven hiervan niet de dupe te zijn.”

Blanco strafblad

E.V.H. heeft één geluk: zijn blanco strafblad. De rechter beschouwt dat als een verzachtende omstandigheid waardoor het vonnis eerder mild is. De man krijgt een rijverbod van 3 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook de boete van 2.400 euro is voor de helft met uitstel. Om zijn rijbewijs terug te krijgen, moet E.V.H. wel eerst slagen voor een psychologisch onderzoek.
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • robert moureau

  Levenslang rijverbod is enige gepaste straf!

 • Leopold Vanhoof

  De man had wel geen strafblad, het is dom wat hij heeft gedaan. Maar er zijn al geweest die met verschillende malen levenslang rijverbod 'n persoon hebben dood gereden en ook vrij goedkoop wegkomen. Moest de man nog één maal herbeginnen dan mag hij van mij goed worden gestraft.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Frans Vullings, wij vinden ook dat de straf te mild was want dat jochie had voor het zelfde geld dood kunnen zijn. Maar algemeen 'zo'n owe' verbieden een auto te besturen grenst bijna aan discriminatie. Ik vindt het weel waard om over na te denken dat je vanaf een bepaalde leeftijd om de b.v. 5 jaar een fysisch en mentale test moet afleggen, zoals in de VS.

 • Marc Casier

  En moet dan het potentieel moordwapen niet in beslag genomen worden?

 • Willem Piscaer

  dit is een lachertje, die man heeft geen enkel schuldbesef.