Achterbos denkt na over toekomst: “Meer groen, verkeersveiligheid en inloopcentrum voor armoede”

De kerk in Achterbos krijgt mogelijk een nieuwe toekomst als inloopcentrum voor mensen in armoede.
Agentschap Onroerend Erfgoed De kerk in Achterbos krijgt mogelijk een nieuwe toekomst als inloopcentrum voor mensen in armoede.
De gemeente Mol overweegt om een masterplan uit te werken voor de dorpskern van het gehucht Achterbos. Het zijn de bewoners zelf die vragen om een nieuwe dorpskern met meer verkeersveiligheid en groen. De kerk van Achterbos wordt mogelijk uitgebouwd tot een inloopcentrum voor mensen in armoede.

Het gemeentebestuur van Mol organiseerde deze week voor de tweede keer een vergadering om over de toekomst van het kerkgebouw van Achterbos na te denken. Actie MIN, een vzw die Actie voert voor Mensen In Nood, hoopt dat de kerk verder kan uitgebouwd worden tot een inloopcentrum voor mensen in armoede. “Actie MIN benadrukte het belang van de kerk voor hun werking. Op dit moment wordt de onverwarmde kerk door deze vrijwilligersvereniging uitsluitend gebruikt voor opslag van materialen voor hergebruik”, zegt burgemeester Wim Caeyers. “Actie MIN droomt van een verlengd gebruik van de kerk als opslagruimte, waarbij in het gebouw bijkomend een inloopcentrum voor mensen in armoede kan worden gecreëerd. Bij deze plannen rijst uiteraard wel de vraag wat de technische toestand van het hoofdgebouw is.”

Actie MIN kan zelf geen grote investeringen in het gebouw betalen. De gemeente zal de komende weken een technische analyse laten uitvoeren door Monumentenwacht. “Zodat we weten wat de verwachte levensduur is van het huidige kerkgebouw zonder grote investeringen in de hoofdstructuur van het gebouw.” Pas wanneer er duidelijkheid is over de levensduur van het gebouw, kan beslist worden of er een inloopcentrum uitgebouwd kan worden.

Archieffoto: inwoners van Achterbos tijdens de eerste vergadering om na te denken over de toekomst van het kerkgebouw
Gemeente Mol Archieffoto: inwoners van Achterbos tijdens de eerste vergadering om na te denken over de toekomst van het kerkgebouw

Masterplan voor dorpskern

Ook een werkgroep van inwoners uit Achterbos woonde de vergadering bij. Zij stellen voor om niet alleen naar de toekomst van het kerkgebouw te kijken, maar om het plaatje groter te zien. De inwoners stellen voor om een masterplan uit te werken voor de toekomst van de dorpskern van Achterbos, waarbij verkeersveiligheid, een groene omgeving en levenskwaliteit centraal staan. “De werkgroep vergadert elke eerste zondag van de maand om na te denken over de toekomst van het kerkgebouw. Uiteindelijk kwamen de inwoners met het voorstel om de volledige dorpskern van het gehucht te bekijken, in plaats van uitsluitend de kerk”, zegt burgemeester Caeyers. “De inwoners vragen het uitwerken van een masterplan – met betrokkenheid van het gehucht – waarbij vooral verkeersveiligheid en een groene, gezellige dorpskern centraal staan met ruimte voor ontmoeting. De toekomst van de kerk kan, zo vinden de leden van de werkgroep, binnen dit masterplan verschillende vormen aannemen.”

Het gemeentebestuur engageert zich om de verschillende denkpistes verder te onderzoeken. Naast de technische analyse van het kerkgebouw – met het oog op een inloopcentrum – bekijkt het bestuur of de uitwerking van een masterplan voor de dorpskern van Achterbos kan worden opgenomen in het meerjarenplan dat het beleid de komende legislatuur zal vormgeven. “De uitwerking van dergelijk masterplan zal gebeuren in samenspraak met alle betrokkenen, waaronder ook de lagere school en het Centrum voor Volwassenenonderwijs”, besluit Caeyers.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.