Abdij van Postel zet 30.000 eeuwenoude perkamenten op website

V.l.n.r. : Jan Sanders van BHIC uit Nederland , pater Ivo en Johan Dambruyne van het Antwerpse rijksarchief.
Foto VDV V.l.n.r. : Jan Sanders van BHIC uit Nederland , pater Ivo en Johan Dambruyne van het Antwerpse rijksarchief.
Vanaf vandaag kan iedereen de eeuwenoude perkamenten charters van de abdij van Postel online bestuderen. De charters en andere Postelse archiefstukken werden door k.ERF en het Rijksarchief gedigitaliseerd.

Een paar jaar geleden klopte abdijarchivaris pater Ivo Billiaert bij erfgoedcel k.ERF aan met de vraag hoe hij de eeuwenoude charters in het abdijarchief op de beste manier kon beschikbaar stellen voor historisch onderzoek. De broze stukken, vaak met zegel, telkens uit de kast halen, is immers weinig bevordelijk.


"Het oudste perkament in het abdijarchief dateert uit 1215," vertelt de abdijarchivaris. "De abdij was toen nog een priorij en verwierf op grote schaal rechten en bezittingen in de wijde omgeving zoals in Olmen en Arendonk, maar ook in het nabijgelegen Nederlandse Noord-Brabant."


Een deel van het abdijarchief is in vroegere eeuwen verloren gegaan. Wat er vandaag nog is, ligt met zorg opgeborgen in de Postelse abdij. Het volledige archief tot aan de Franse Tijd werd nu gedigitaliseerd. In totaal gaat het om bijna 30.000 scans.


Omdat heel wat stukken waardevolle gegevens over Noord-Brabantse plaatsen bevatten, stapte ook het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) uit Nederland mee in het project.


Wie naar de website www.bhic.nl surft, kan vanaf vandaag de oude charters van de abdij van Postel rustig uitpluizen. (CVB)