64 nieuwe assistentiewoningen bieden antwoord op sterke vergrijzing in Mol

Kwart meer senioren verwacht tegen 2028

De binnentuin van Gaudium-Mol.
RV De binnentuin van Gaudium-Mol.
De 64 gloednieuwe assistentiewoningen van het woonproject Gaudium-Mol, op de hoek van de Bergstraat en de Guido Gezellestraat, zijn klaar voor gebruik. Het project, meteen het grootste in Mol, speelt in op de vergrijzingsgolf die er in de gemeente aan komt.

Tegen 2028 worden in Mol ongeveer 25 procent meer senioren verwacht. De 64 nieuwe assistentiewoningen bieden een antwoord op dat toekomstperspectief, al is er ook plaats voor jongere bewoners. Volgens de wet mag in een groep van assistentiewoningen immers 20 procent bewoond worden door een jongere doelgroep. 

Twee jaar na de start van de werken is het woonproject Gaudium-Mol, dat vlakbij het centrum ligt, volledig klaar om de nieuwe bewoners te ontvangen. Het project omvat 64 moderne een- en tweeslaapkamerappartementen, een cafetaria, een groot buitenterras, een grote tuin, een petanquebaan, een moestuin, zitbanken en speeltuigen voor kinderen.

Groot deel al verkocht

Het overgrote deel van de assistentiewoningen is intussen al verkocht en ook de recent opgestarte verhuur loopt volgens de verwachtingen. “We zijn bijzonder tevreden met de grote belangstelling voor het woonproject. Ouderen willen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid behouden en vooral ook actief bezig blijven. Met dit project spelen we daarop in door de centrale ligging en de vele voorzieningen”, zegt Kris Borgers van beheersmaatschappij Gaudium vzw. 

“Daarnaast zorgen gemeenschappelijke ruimtes voor spontane interactie tussen de bewoners, en de activiteiten die georganiseerd worden zorgen ervoor dat eigen bewoning en sociale cohesie hand in hand gaan. ”

Zo zien de assistentiewoningen er vanbinnen uit.
RV Zo zien de assistentiewoningen er vanbinnen uit.

Thuisgevoel

Bewoonster Jo Van de Perre is alvast in haar nopjes met haar nieuwe thuis. “Het wooncomplex onderscheidt zich van de klassieke rusthuizen en voorziet comfortabele privé-appartementen waar we volledig zelfstandig wonen en een echt thuisgevoel kunnen creëren. Er is ook vanalles te doen. Zo is er de ontmoetingsruimte met terras en met zicht op de grote binnentuin, waar er veel interactie is tussen alle bewoners. In de cafetaria worden ook allerhande activiteiten georganiseerd.”

Familiehulp

Sinds de eerste bewoners in mei zijn ingetrokken, is er woonassistentie van Familiehulp aanwezig om hen dagelijks bij te staan. Ze vormt het aanspreekpunt voor alle kleine en grotere problemen en brengt diensten en ontspanning binnen handbereik. 

“De ouderen van vandaag wonen graag zelfstandig, ongeacht hun leeftijd. Daarnaast behouden ze de controle over hun eigen leven maar er is toch steeds iemand ter beschikking om hen met raad en daad bij te staan”, aldus Liesbet Smets van Familiehulp regio Turnhout.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.