Nieuwbouw KLJ krijgt steun als plattelandsproject

Jeugdbeweging stelt lokaal open voor iedereen

Simulatie van het nieuwe KLJ-gebouw aan de Dorpsvaart.
Kristof Pieters Simulatie van het nieuwe KLJ-gebouw aan de Dorpsvaart.
KLJ Moerbeke-Waas start volgende maand met de bouw van nieuwe lokalen. Dankzij de erkenning als plattelandsproject zal de provincie, het Vlaams Gewest en Europa een derde van de kostprijs op zich nemen. Voorwaarde is wel dat KLJ haar nieuwbouw ter beschikking stelt van het hele gemeenschapsleven in het dorp. Het betekent alleszins tien jaar minder lang pannenkoekenslagen en andere activiteiten organiseren.

Het Provinciaal Managementcomité voor Platteland in Oost-Vlaanderen keurde de nieuwbouw van KLJ goed als één van 17 plattelandsprojecten. Zodra minister van Landbouw Joke Schauvliege dit bekrachtigt, is de subsidie op zak en die bedraagt toch al snel een derde van de kostprijs die begroot is op 250.000 euro. De aanvraag voor subsidies werd gedaan door de vzw ’t Venneken, het bouwcomité achter de jeugdbeweging. “Het huidig onderkomen is een voormalige boerderij, maar die is al jaren te krap geworden voor de ruim 150 leden”, zegt Geert Vervaet, ondervoorzitter van de vzw ’t Venneken. “Momenteel is het voor de leidingsploeg quasi onmogelijk om binnenspeelactiviteiten te organiseren door de beperkte ruimte. Daarom staken enkele ouders en oud-leden de koppen bij elkaar om bouwplannen te ontwikkelen. Het oude huis zal worden afgebroken en vervangen worden door een nieuw gebouw dat bestaat uit twee speellokalen van gemiddeld 40 vierkante meter en een leidingslokaal op de eerste verdieping. Op het gelijkvloers is er een polyvalente zaal van 60 vierkante meter met aanpalende keuken, het sanitair met douches en wc’s (ook aangepast voor mindervaliden) en de materiaalruimte. De lokalen op de eerste verdieping kunnen ook gebruikt worden voor overnachtingen.

Simulatie van het nieuwe KLJ-gebouw aan de Dorpsvaart.
Kristof Pieters Simulatie van het nieuwe KLJ-gebouw aan de Dorpsvaart.

Het is natuurlijk in de eerste plaats bedoeld voor de sterk gegroeide KLJ-groep van Moerbeke-Waas, maar het gebouw is wel expliciet ontworpen en ingericht voor medegebruik door andere verenigingen en organisaties. Dat is ook de reden waarom we als plattelandsproject in aanmerking komen. We hebben al een vijftiental verenigingen aangeschreven en de behoefte aan lokalen voor activiteiten of vergaderingen is er zeker. De gebouwen kunnen echter ook gebruikt worden voor de organisaties van bosklassen of voor overnachtingen van andere jeugdbewegingen.”

In ruil voor dit engagement wil de provincie, het Vlaams Gewest en Europa een derde van de kostprijs op zich nemen. “Dat is natuurlijk een mooi steuntje in de rug”, geeft Vervaet toe. “We vinden het echter ook los van de toelage een goede zaak dat een lokaal niet alleen in het weekend wordt gebruikt en de rest van de week gewoon leegstaat. Tenslotte wordt het gebouwd met geld van de gemeenschap. Die gemeenschap mag er dan ook iets voor terugkrijgen. Als de minister haar zegen geeft, scheelt dat voor ons een flinke slok op de borrel. Dat is tien jaar minder lang dat we de straat op moeten om bloemen te verkopen of andere activiteiten organiseren om geld in het laatje te brengen. Mocht de subsidie er om een of andere reden toch niet komen, is ons financieel plaatje ook sluitend, maar dan zal het wel vele jaren duren voor we alles hebben afgelost.”

De werken aan de Dorpvaart zullen volgende maand van start gaan. “Het is industriebouw en we hopen dat alles binnen drie maanden al winddicht zal zijn”, vervolgt Vervaet. “Binnen een jaar hopen we dat de jongeren er al gebruik van kunnen maken.” 

KLJ Moerbeke groeide de voorbije jaren uit tot een jeugdbeweging met meer dan 150 leden
Yannick De Spiegeleir KLJ Moerbeke groeide de voorbije jaren uit tot een jeugdbeweging met meer dan 150 ledenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.