Heidebos overspoeld door wandelaars: Natuurpunt roept op tot respecteren van de regels

Archiefbeeld van de Gallowayrunderen in het Heidebos
Yannick De Spiegeleir Archiefbeeld van de Gallowayrunderen in het Heidebos
Door de coronacrisis loopt deze dagen een massa volk in het Heidebos. De vrijwilligers van Natuurpunt Moervaart-Zuidlede betreuren dat sommigen de regels aan hun laars lappen. “Onze jarenlange inzet dreigt verloren te gaan”, zegt conservator Gert Du Cheyne van Natuurpunt.

De laatste dagen trekken er onvoorstelbaar veel mensen naar het Heidebos om te ontspannen. Zeker nu ook het provinciaal domein Puyenbroeck gesloten is, zoeken mensen massaal naar alternatieven. Het team van Natuurpunt heeft begrip voor de volkstoeloop, maar vraagt respect voor de natuur.

“We stellen vast dat tal van mensen zich een weg banen met de fiets op plaatsen waar fietsen verboden is. Bezoekers die toch met de wagen komen en die niet meteen kwijt kunnen, parkeren die op foute plaatsen. En het ergste, voor mens en natuur, ook loslopende honden zijn schering en inslag”, zegt Du Cheyne.

Loslopende honden en galloways: een gevaarlijke combinatie

Het broedseizoen breekt aan. Veel dieren broeden op de grond en worden verstoord als je naast de paden loopt. Loslopende honden zorgen voor gevaar in de natuur. Honden laten een geurspoor na waardoor het moederdier vaak niet meer tot bij de jongen komt. Een hond jaagt vaak ook dieren op. Driekwart van de wandelaars apprecieert ook niet dat honden loslopen.

In het centrale deel van het Heidebos zijn honden, zelfs aangelijnd, verboden. De gallowayrunderen die hier grazen zijn niet verdraagzaam tegenover honden. Dit kan goed fout lopen. De dieren raken nu al veel meer gestrest, omdat ze niet zo veel wandelaars gewoon zijn. “We zagen al mensen middenin de kudde staan, klaar om de dieren te aaien. Er zijn ook al problemen gemeld met loslopende honden die de dieren aanvielen”, zegt conservator Gert Du Cheyne. “Het zou zonde zijn om het gebied tijdelijk te moeten afsluiten.”

Natuurpunt vraagt om onderstaande regels te respecteren:

§ Is het te druk, keer terug naar huis en kom op een rustiger moment terug.

§ Ga zo dicht mogelijk bij huis buiten. Verplaats je zo weinig mogelijk per wagen.

§ Parkeer je auto enkel op de plaatsen waar dit toegestaan is.

§ Verlaat de wandelpaden niet. Enkel op de AS Adventure-wandeling, de rode en de gele wandeling mag gewandeld worden. (Op de gele wandeling zijn aangelijnde honden welkom.)

§ Laat de gallowayrunderen met rust, ga er niet tussen staan en ga ze zeker niet van dichtbij fotograferen. Hou minstens 25 meter afstand.

§ Als de runderen je pad versperren, ga er dan in een wijde boog omheen.

§ Honden en fietsen zijn niet toegelaten in het centrale deel van het Heidebos omdat de koeien daar grazen. Honden en fietsen zijn enkel toegelaten op de gele wandeling. Daar hou je honden steeds aan de leiband!