E34 afgesloten na ongeval met varkenstransport, tientallen dieren belanden in gracht naast snelweg

Kristof Pieters
De E34 in Moerbeke-Waas is momenteel afgesloten in de richting van Antwerpen na een ongeval met een varkenstransport. Een vrachtwagen geladen met varkens kantelde. Een heel aantal dieren is kunnen ontsnappen. Ze zijn in de gracht bij elkaar gedreven door de brandweer en opgeladen. Rond 16 uur werd de baan weer vrijgegeven.

Het ongeval gebeurde iets voor 9 uur, zo’n twee kilometer voor de afrit Moerbeke. De chauffeur van een varkenstransport uit Kalmthout verloor de controle over zijn vrachtwagen. De truck met in totaal 195 dieren belandde in de berm en kantelde. De chauffeur bleef ongedeerd, maar enkele tientallen varkens werden uit de oplegger geslingerd en liepen de rijbaan op. De hulpdiensten waren snel ter plaatsen en besloten uit veiligheidsoverwegingen de E34 in beide richtingen af te sluiten. De snelweg richting Knokke kon al snel terug open, want de brandweer kon de loslopende varkens al snel bij elkaar drijven in de gracht. Ruim 150 varkens zaten echter nog vast in de oplegger.  Medewerkers van de varkenshouderij kwamen ter plaatse om die dieren één voor één mee uit de gekantelde truck te helpen. Ze werden vervolgens overgeladen op een andere vrachtwagen, een zware klus was want het gaat om volwassen en dus loodzware dieren. Helaas overleefden enkele tientallen varkens het ongeval niet, zij werden opgehaald door Rendac. De E34 richting Antwerpen blijft voorlopig nog een tijdje afgesloten. 

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwde voor hinder van lange duur. Het  verkeer kon best omrijden via de ring rond Gent en de E17 richting Antwerpen nemen. Rond 16 uur waren alle varkens en de karkassen opgeladen en werd de rijbaan weer volledig vrijgegeven.

De balans is hard: 55 varkens overleefden het ongeval uiteindelijk niet. 120 dieren overleefden de crash wel en werden opgehaald voor verder medisch onderzoek.

Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria Vissers Cools

  Binnenkort mogen alleen nog mensen vervoerd worden in overvolle bussen. Doe eens normaal mensen. Sla en tomaten stapelt men ook 10 hoog en dat leeft ook

 • anja verleyen

  Zalig kerstfeest zeggen ze dan !!! Ik ben er telkens kapot van als ik zoiets hoor , want zien kan ik al helemaal niet meer aan, wanneer gaat de mensheid eens inzien dat men niet het recht heeft om dieren te slachten !!!! Wat zouden wij ervan vinden als er dieren ons zouden slachten om op te eten ??? Dieren kunnen niet spreken maar zijn hetzelfde levende wezen als ons !!! Ze hebben ook gevoelens, en voelen ook pijn !!! Ik ben nu al vegetarisch maar denk er heel hard over na om vegan te gaan !!!

 • Kristel Maldoy

  Ivo Vandeneynde, niet iedereen eet vlees, en/of varkensvlees, gelukkig. En ja, ik denk dat de dieren die eindelijk even buiten kwamen, blij waren om voor het eerst in hun leven, volwassen leven nog wel, grond onder hun pootjes gevoeld te hebben. Maar helaas was het idd slecht uitstel van executie.

 • Jos De Smet

  Snelheid aanpassen voor dierentranssporten zou al veel maken

 • adrien beyls

  De niet gewonde varkens beleven hun beste dag van het jaar.