Beste vriend getuigt tegen kameraad over dodelijk ongeval

Kim De Coker.
Kristof Pieters Kim De Coker.
Een man uit Moerbeke-Waas heeft gisteren tegen zijn beste vriend getuigd over het ongeval in Wachtebeke waarbij Kim De Coker (27) om het leven kwam. "Het kan voor mij niet anders dan dat Sander G. de bestuurder was", vertelde boezemvriend Tim G. in de politierechtbank van Gent.

Het was zaterdag 7 december 2013 toen Kim met haar vrienden Sander en Tim naar het café van haar vader Freddy trok in Beervelde. Op de terugweg richting Stekene ging het fout. Aan de Kalvebrug in Wachtebeke botste de wagen tegen een boom. De mannen werden uit de wagen geslingerd en verloren het bewustzijn. Kim zat vooraan op de passagierszetel vast en kon - toen de wagen vuur vatte - niet weg.

Niet onder ede

Volgens de procureur en volgens de advocaat van de mama van Kim, Jaak Haentjens, staat het vast dat Sander achter het stuur zat. Maar toch heerst er wat twijfel over wie de verantwoordelijkheid draagt. Daarom kwam gisteren Tim in eer en geweten, maar niet onder ede, getuigen. "Ik blijf erbij dat Sander ons in Moerbeke is komen oppikken. We reden erna door naar Koewacht. De sleutels heb ik nooit gehad", vertelde hij gisteren. Het was niet de bedoeling dat ik zou rijden en ben vrijwel zeker dat ik niet met die auto heb gereden. De afspraak was dat Sander mij zou oppikken en mij thuis zou afzetten. Sander was diegene die niet gedronken had in de loop van de avond. Als we weggingen zat Kim altijd vooraan, want ze werd altijd wagenziek als ze achteraan zat. Ik ben vrijwel zeker dat ik achteraan zat. Vermits ik zeker ben dat ik de hele avond niet met de auto heb gereden heb, Kim als passagier had plaatsgenomen in het voertuig en wij met drie man op weg waren, kan het voor mij niet anders dan dat Sander de bestuurder was."

Lang genoeg geduurd

Pas op 12 oktober zal het helemaal duidelijk zijn wie er achter het stuur zat. De ouders van Kim hoorden de getuigenis dan ook met grote belangstelling aan. "Maar het mag zo stilaan ophouden. Het heeft lang genoeg geduurd", reageerden zij kort. (JEW)