"Je moet echt constant alert zijn"

LOKALE POLITICI TREKKEN MEE OP RONDE TIJDENS 'WEEK VAN AFVALOPHALER'

Verschillende politici uit onze regio hesen zich gisteren in een werkplunje van afvalintercommunale IDM. Met de actie willen ze meer aandacht vragen in het verkeer voor afvalophalers. Burgemeester van Moerbeke Robby De Caluwé (Open Vld) ging mee op ronde in Zele. "Je moet altijd uit je doppen kijken als je op de baan bent", getuigt hij.

Elke dag trotseren de werknemers van IDM weer en wind om het afval op te halen van de inwoners van Lokeren, Zele, Moerbeke, Wachtebeke, Zelzate en Lochristi. Ondanks hun noeste en nuttige arbeid hebben andere weggebruikers niet altijd even veel geduld als er een ophaalwagen opduikt.

Spoedcursus

Met de campagne 'De week van de afvalophaler' willen de Vlaamse afvalintercommunales aandacht vragen voor hun werk op de openbare weg. "Als afvalintercommunale doen we heel wat inspanningen om de impact van de afvalinzameling op het verkeer tot een minimum te beperken. Toch krijgt elke afvalophaler dagelijks met minstens één geval van onaangepast gedrag van andere weggebruikers te maken", zegt IDM-communicatieverantwoordelijke Annick Maes.

IDM daagde enkele lokale beleidsmakers én haar directie uit om de job van afvalophaler aan den lijve te ondervinden en de politici en leidinggevenden namen die handschoen gisteren op. 's Ochtends kregen ze voor dag en dauw een spoedcursus veiligheid alvorens aan hun taak te beginnen. Moerbeeks burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld) ruilde zijn bureau gisterenochtend voor een shift met de afvalophaalwagen. "Het beroep is niet te onderschatten. Je moet constant alert zijn voor het verkeer dat van twee kanten komt. Buiten wat geïrriteerde blikken, hadden we vandaag gelukkig niet af te rekenen met roekeloze chauffeurs. Ook fysiek lever je een zware inspanning, ik ben deze week nog niet in de fitness geraakt, maar ik heb mijn sport wel gehad", lacht de burgervader.

"Zeer leerrijk"

Lokers schepen van Leefmilieu Nina Van der Sypt (CD&V) ging op haar beurt mee op pad met de ploeg die de publieke vuilbakken ledigt in Lokeren. "Ik heb nog meer respect gekregen voor het werk van mijn collega's-voor-één-dag", getuigt ze

"Hoedje af voor hun inspanningen, want hun taak is niet simpel. Tijdens het opruimen van de vuilbakken merk je hoe sommige mensen zaken in een vuilbak achterlaten die daar helemaal niet thuis horen, zoals pampers. Bovendien moeten ze voortdurend rekening houden met het aankomende verkeer langs de weg. Het was in elk geval een zeer leerrijke ervaring die ik zal meenemen naar de toekomst", besluit de Lokerse schepen.

Schepen van Wachtebeke Piet Penneman (centraal) en Moerbeeks burgemeester De Caluwé waren gisterenochtend vroeg uit de veren voor een ophaalronde.
Yannick De Spiegeleir Schepen van Wachtebeke Piet Penneman (centraal) en Moerbeeks burgemeester De Caluwé waren gisterenochtend vroeg uit de veren voor een ophaalronde.
Moerbeeks Burgemeester De Caluwé steekt de handen uit de mouwen tijdens een ophaalronde in Zele.
Yannick De Spiegeleir Moerbeeks Burgemeester De Caluwé steekt de handen uit de mouwen tijdens een ophaalronde in Zele.