"Elke dag paar emmers vol coloradokevers"

DUIZENDEN INSECTEN OVERSPOELEN HUIZEN BEUKENDREEF

Schepen Pierre De Bock (links) en enkele buren tonen de emmers, die ze elke dag vullen met de kevers.
Yannick De Spiegeleir Schepen Pierre De Bock (links) en enkele buren tonen de emmers, die ze elke dag vullen met de kevers.
Een ware insectenplaag teistert sinds enkele weken bewoners van de Beukendreef in Koewacht. Een kolonie van coloradokevers, die zich voedt aan een nabijgelegen aardappelveld, overspoelt hun tuinen en gevels. "Het is zelfs zo erg dat we al een maand niet meer buiten kunnen eten", zuchten de getroffen buren.

De bewoners van een stukje Beukendreef in grensdorpje Koewacht hebben het niet onder de markt. Als gevolg van een zachte winter en de warme temperaturen in de zomer worden hun tuinen en gevels overspoeld door coloradokevers. De beestjes voeden zich aan een nabijgelegen aardappelveld achter de huizen van de getroffen inwoners, waar ze ook hun eitjes leggen en zich exponentieel vermenigvuldigen: één kever zet tot 800 eitjes af, 2 keer per seizoen en bij warme temperaturen zelfs 3 keer. Over heel Vlaanderen en ook in Nederland en Duitsland zorgen de diertjes momenteel voor een ongeziene plaag.


Hoewel niet meteen schadelijk voor de mens, zorgen de kevers toch voor een enorme overlast bij de getroffen bewoners door hun massale aanwezigheid. "Al enkele weken lang vegen we de beestjes bij elkaar. Elke dag kunnen we enkele emmers vullen en enkele uren later zit alles terug vol. Het is dweilen met de kraan open. Ze zitten écht overal: de gevel, het terras, maar ook op tuinstoelen. Buiten eten zit er al een maand niet meer in, want de kevers vliegen gewoon in ons eten", zegt Andre Van Boxlaer.

De gevels van de huizen zitten vol met de coloradokevers.
Yannick De Spiegeleir De gevels van de huizen zitten vol met de coloradokevers.

Verluchten

"We kunnen onze deuren en ramen niet openlaten, want anders banen ze zich ook een weg naar binnen. We kunnen onze huizen dus niet verluchten, ook niet als het warm weer is", zucht een andere buur.


Het gemeentebestuur probeert de bewoners bij te staan, maar lijkt machteloos te staan in de strijd tegen de kevers.

Elke dag opnieuw veegt Andre Van Boxlaer honderden kevers op zijn terras samen.
Yannick De Spiegeleir Elke dag opnieuw veegt Andre Van Boxlaer honderden kevers op zijn terras samen.

Bestrijding onmogelijk

"De eerste klachten kwamen bij het gemeentebestuur binnen eind juni. We hebben toen onmiddellijk de landbouwer aangemaand om de insecten te bestrijden. Probleem is dat de bestrijding ervan zo goed als onmogelijk is, dus ook de betrokken landbouwer zit met de handen in het haar." Naar volgend jaar toe wil de gemeente alvast preventieve maatregelen nemen. "We gaan in het najaar met het gemeentebestuur, specialisten, milieuambtenaar en de landbouwers samenzitten om te bekijken hoe we op eventuele problemen kunnen anticiperen. Een grondstaalname lijkt mij aangewezen, om te zien of er larven in de bodem zitten. Op basis daarvan kunnen we de landbouwers dan aanmanen om preventieve maatregelen te nemen", aldus schepen Pierre De Bock.

Aardappelplant

Ook voor landbouwers is de invasie van de coloradokevers een dramatische zaak. Zowel de volwassen kever als de larve kunnen een aardappelplant in een mum van tijd kaalvreten. Volgens het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw speelt ook de regelgeving rond insecticiden een rol. De producten waarmee vroeger bladluizen werden bestreden, waren ook doeltreffend tegen de coloradokever. De nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen zorgen ervoor dat lieveheersbeestjes worden gespaard, maar dus ook in grote mate de coloradokever.