Minder fans, evenveel sfeer

LAUNDRY DAY OP MIDDENVIJVER VALT TERUG NAAR 34.000 BEZOEKERS

Vorig jaar nog 56.000 muziekfans, afgelopen weekend 'slechts' 34.000. En toch: less is more voor Laundry Day, dat bewust terugkeerde naar de roots van de Kammenstraat. Netsky blies de Middenvijver omver als afsluiter, Tourist LeMC liet ze vroeg op de avond meezingen en meedeinen. Zelfs de politie strooide op Twitter gul met lof voor de 'uitstekende' organisatie.

De was hing als vanouds te drogen. Met een nazomers zonnetje lukte dat ook aardig. Organisator Luc Carpentier liep de hele dag te glunderen. Voor hem is deze Laundry Day 2.0 een terugkeer door de grote poort. Achttien jaar na zijn eerste feestje in de Kammenstraat. Geen spektakeldecors meer - dat laat Carpentier graag over aan Tomorrowland - geen thema's als religie of ruimtevaart. Superstars? Oké, Netsky past in dat rijtje, maar Laundry Day was dan ook Boris Daenens enige Belgische passage deze zomer. In tegenstelling tot Dimitri Vegas & Mike Like vorig jaar ging de stekker er op het juiste moment uit.

Nieuw en oud talent

Deze Laundry Day moest een muzikale ontdekkingsreis worden. Lees: gevestigde waarden afwisselen met nieuw talent. DJ Licious, ofwel Antwerpenaar Wim Clukers, wéét hoe belangrijk het is om kansen te krijgen. Vandaag kampeert hij in de hitparade met 'Calling' - "dat voor mij begon als een B-kantje" - een jaar of zeven geleden was Laundry Day zijn eerste festival. "Geen kat kende me. Mijn optreden opende deuren naar andere festivals. Ik vind het nobel van de organisatie dat ze hun wortels van de beginjaren opzoeken. Zo gemakkelijk is dat niet." DJ Licious stond 's namiddags al op het hoofdpodium. "Ik hou het meest van de subtopuren, een uur of zeven. Dan sta ik net voor de mannen met het zwaardere geschut."

Den Tourist schittert

Logisch dat ook Tourist LeMC in de vooravond het publiek mocht inpakken. 'Koning Liefde' op Laundry Day? De vrolijke meute bleek er gek op. "Ik kreeg het publiek meteen mee. Ik ben blij dat ze hier qua genre iets breder gaan." Carpentier mocht dan al een boon hebben voor de zweverige soundscapes van het Mexicaanse AntiGravity, ook hij vond 'den Tourist' eruitspringen.

Maar goed, dat cijfer dus: 22.000 minder bezoekers dan vorig jaar. Carpentier: "Ach, bijna elk festival doet het minder. De terreurdreiging, de maatregelen daartegen. In het buitenland hebben ze daar minder last van. Ik wil weer dat feestje zijn van het hart, niet van de portemonnee. Ooit haalde Laundry Day 68.000 man. Maar ik vind dat minder leuk voor een organisator. Minder rendabel? Ik ben hier niet mee begonnen om rijk te worden. Ik weet wél dat ik dit nu niet meer ga lossen. En groeien kunnen we nog altijd."

De buurt maakt de balans op van de twee festivals (Summerfestival en Laundry Day). Bij Greet Wilssens (Red de Middenvijver) is de ongerustheid niet weg. "We blijven strijden tegen een mogelijke uitbreiding van evenementen. De charme van het terrein zijn we al kwijt. Na Summerfestival hebben we zelf nog de handen uit de mouwen moeten steken om op te ruimen. Dat was niet goed gedaan. En vertel me eens waarom het nu per se nodig was om de hele Blancefloerlaan af te sluiten? De stad doet van alles, zonder rekening te houden met de buurt en de handelaars."

Het publiek gaat volledig uit de bol tijdens een optreden op Laundry Day.
Benoit De Freine Het publiek gaat volledig uit de bol tijdens een optreden op Laundry Day.
De sfeer zit goed voor deze groep meisjes.
Benoit De Freine De sfeer zit goed voor deze groep meisjes.
Tourist Le MC kreeg het publiek meteen mee.
Benoit De Freine Tourist Le MC kreeg het publiek meteen mee.
Macky Gee geeft een hand aan een van de meisjes vooraan.
Benoit De Freine Macky Gee geeft een hand aan een van de meisjes vooraan.