Zon en Zee wordt West Bay: “200 vakantieflats te koop, eigenaars kunnen zonder probleem verhuren”

Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzien
west bay Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzien
In Westende is de bouw gestart van de eerste vakantieappartementen op de site van het voormalige vakantiecentrum Zon en Zee. Het project krijgt de naam West Bay en is een project van de familie Dobbelaere. Tegen de zomer van 2020 kunnen de eerste toeristen de vakantieappartementen betrekken.

In de jaren zeventig en tachtig organiseerde de Christelijke Mutualiteit met succes familievakanties en schoolklassen op de site tussen de Essex Scottishlaan, Bassevillestraat en Vakantiestraat. In 2000 kocht de Belgische staat het centrum om er asielzoekers onder te brengen. Dat was niet naar de zin van lokale handelaars, die hun inkomsten zagen slinken door het wegvallen van toeristen. Bovendien liet het toenmalige bestemmingsplan geen asielcentrum toe. Na een juridische strijd dwong de rechtbank de Belgische staat in 2006 tot verkoop van de site . Lokale projectontwikkelaars werkten daarna samen om de site nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk werd de grote verkaveling gesplitst in Zon en Zee Zuid, langs de Joseph Matthieulaan, eigendom van de familie Debucquoy, en Zon en Zee Noord. Op dat laatste stuk ontwikkelt de familie Dobbelaere nu vakantieappartementen. Ouders Louis en Christiane doen dat in samenwerking met hun kinderen Veerle, Katrien en Jan, die samen met hun partners instaan voor de bouw van het project, de verkoop, de verhuur en hotelaccommodatie.

Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzien
west bay Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzien

Verkoop eerste 44 flats al gestart

“Het nieuwe project krijgt de naam West Bay, goed voor zo’n 200-vakantieappartementen. De bouw van de eerste 44 is nu gestart”, vertelt projectcoördinator Katrien Dobbelaere. “Vanaf de zomer 2020 zijn deze appartementen instapklaar, de verkoop is nu al gestart. We bouwen geen studio’s: alle appartementen hebben één of twee slaapkamers, zijn met zo’n 65 tot 78 vierkante meter comfortabel en hebben grote leefterrassen. Ook het aantal bouwlagen is beperkt. We willen hier echt een vakantiesfeer scheppen. Daarom werken we samen met C-Hotels, het bedrijf dat in 2007 op dezelfde site een hotel opende. Zij bieden een verhuur- en schoonmaakservice aan en je kan er ontbijten.” Later komt er ook een ondergrondse parkeergarage. 

Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzien
west bay Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzien

Zonder probleem verhuren

“PVL architecten koos voor een hedendaagse vormgeving waarbij de natuurlijke materialen verwijzen naar het kleurenpalet van de duinen naast het resort. Dat beschermd natuurgebied is een grote troef”, vervolgt Dobbelaere. “De ramen springen speels in de gevel, zo heeft elk appartement zijn eigenheid, maximale lichtinval en zicht op groen.” Vakantievastgoed zit in de lift, maakt de projectontwikkelaar zich sterk. “Door de mogelijkheid om voor korte periodes te huren, kan een groter rendement worden bekomen. Het unieke aan deze site is dat de koper volle eigenaar is en ook de volledige autonomie heeft om indien gewenst zelf te verhuren. Er is dus geen sprake van timesharing, erfpacht of beperkt eigen gebruik.” De prijs van de vakantieappartementen start vanaf 135.000 euro. “90 procent van onze appartementen kost zelfs minder dan 200.000 euro.”

Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzien
west bay Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzien

Inhaalbeweging

Er wacht Westende wel nog een inhaalbeweging. “Maar de ontwikkeling van dit vakantieresort sluit naadloos aan bij de plannen van het gemeentebestuur om Westende opnieuw toeristisch op de kaart te zetten”, stelt Dobbelaere. “Bijvoorbeeld de dijk wordt volledig heraangelegd. In Middelkerke komt er ook een nieuw zwembad en casino. Vijftien jaar geleden zag bijvoorbeeld Nieuwpoort-Bad er niet zo aantrekkelijk uit, maar nu is het een aantrekkelijke badplaats.” Info: www.westbay.be.

Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzien
west bay Zo moet 'west bay' in Westende er straks gaan uitzienReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.