Zó voelt blind zijn dus aan

BEZOEKERS ONDERVINDEN OP 'BELEEFDAG' WAT BEPERKING INHOUDT

Een blindengeleidehond gidst Ann Derycke langs het parcours.
Foto Benny Proot Een blindengeleidehond gidst Ann Derycke langs het parcours.
Hoe het is om blind, doof of mindervalide te zijn, kon je zaterdag aan den lijve ondervinden in De Branding in Middelkerke. Er vond een 'beleefdag' plaats naar aanleiding van de internationale dag voor mensen met een beperking.

De organisatie van de beleefdag lag in handen van de nieuwe toegankelijkheidsraad van Middelkerke, waar rolstoelacteur en cabaretier Fried Ringoot voorzitter van is.


"Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich even in de plaats stellen van mensen met een beperking door dit zelf te ervaren. We hebben er wel voor gezorgd dat er ook wat kan worden gelachen tijdens de ervaringen", zegt de voorzitter. De Vrienden der Blinden uit Koksijde hadden een parcours uitgetekend om af te leggen met de blindengeleidehond. Ann Derycke uit Gyverinckhove waagde zich geblinddoekt aan de test. "Het is echt niet makkelijk om het parcours vlot tot een goed einde brengen, vooral in het begin", zegt ze. "Maar na een poos lukt het al ietsje beter."

Rolstoelbasketbal

Ook Dyade, een vzw die activiteiten organiseert voor jongeren en kinderen met een beperking, was aanwezig. "Wij hebben een rolwagenparcours waarbij je allerhanden opdrachten moet uitvoeren", zegt Marieke Willaert van Dyade. "Niet alleen mensen zonder, maar ook met beperking doen mee."


Een van hen is Michèle Tesch van Huize Rozenwingerd in Oostduinkerke, een voorziening voor volwassenen met een beperking. "Het is heel leuk om hieraan deel te nemen. Ik ben hier samen met enkele vriendinnen en we amuseren ons goed", zegt Michèle. Je kon in De Branding ook een potje rolstoelbasketbal spelen.


Verder maakte je aan het standje van de bib kennis met onder meer de boekendienst aan huis, de Daisy-readers waarbij leesaanpassingen mogelijk zijn, en de gesproken boeken. Veel bijval kende ook Soulsleutel. Dat biedt creatieve workshops aan voor wie bijvoorbeeld geen gewoon traject van muziekschool kan volgen.

Theatershow

De apotheose was de nieuwe humoristische theatershow van Fried Ringoot waarin hij vertelt over zijn leven in een rolstoel. 'En...? Wat nu? ' is de opvolger van 'En... Alles goed?', waarmee hij meer dan honderd maal in Vlaanderen optrad. "Ik breng in de show dagelijkse situaties waar ik tegen aanloop als rolstoelgebruiker, ik noem het zelfrelativering ten top. Heel wat mensen kunnen nauwelijks geloven dat daadwerkelijk is gebeurd wat ik breng in de show", glimlacht Fried. Meer info op www.friedtheater.be.