Zeedijken worden breder en moderner

Niels Vanmassenhove van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust geeft uitleg tijdens de infodag.
Foto Benny Proot Niels Vanmassenhove van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust geeft uitleg tijdens de infodag.
In centrum De Branding heeft een infodag rond de geplande verbreding van de Zeedijk in Middelkerke en in deelgemeente Westende afgelopen zaterdag veel volk gelokt.

Het gemeentebestuur werkt voor het ontwerp samen met een architectencollectief en de bezoekers konden de eerste simulaties en maquette al eens komen bekijken. Het finale ontwerp wordt verwacht tegen eind 2018. Samen met het nieuw te bouwen Casino moet dit project meer uitstraling en toeristische aantrekkingskracht geven aan beide badplaatsen.


"De Zeedijk wordt uitgebreid met een golfdempende uitbouw tot twee niveaus. Er komt een verbreding van tien meter tussen het de Greefplein en de Logierlaan in Middelkerke en tussen de Rotonde en de Oceaanlaan in Westende", zegt schepen voor Openbare Werken Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V).

35 miljoen euro

Tussen de huidige Zeedijk en het nieuw aan te leggen wandelpad, een niveau lager, komt een duinenstrook met helmgras. Het strand komt nog een niveau lager te liggen en wordt afgescheiden van het wandelpad door helmgras en zitblokken. Het totale kostenplaatje bedraagt zo'n 35 miljoen euro en 5 miljoen daarvan komt van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). "De dijk heeft ons tot nu toe behoed voor overstromingen, maar bijkomende maatregelen drongen zich op. In plaats van een stormmuur hebben wij gekozen voor dit moderne ontwerp. In het hele project is er ook aandacht voor toekomstige activiteiten op het strand. De keuze is een doordachte mix tussen veiligheid en comfort", zegt burgemeester van Middelkerke Janna Rommel-Opstaele (Open Vld) (BPM)